Gå til sidens hovedinnhold

- Voldberg skaper et todelt inntrykk

- På den ene siden viser hun fram et brennende og genuint engasjement. På den annen side balanserer hun på grensen til å fordumme andre debatter, mener valganalytiker.

Høyres kvinnepolitiske talskvinne, Julie B. Voldberg, har måtte tåle kjeft for sin uttalelse om at: «Det blir dobbeltmoralsk å stille i bomullstøy mens man protesterer mot pels.»

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen følger partiet Høyre tett.

- Hvilket inntrykk gir Voldberg ved sakene hun promoterer?

- Voldberg skaper et todelt inntrykk. På den ene siden viser hun fram et brennende og genuint engasjement som bidrar til å vitalisere den politiske debatten. Ikke minst i spørsmålet om fedrekvoten der hun fronter forfriskende standpunkter. På den annen side balanserer hun på grensen til å fordumme andre debatter.

Marthinsen tenker særlig på utspillet om at kjendiskvinner bør engasjere seg i annet enn pels.

- Intensjonen hennes var trolig å si at det er andre ting som er viktigere å diskutere og engasjere seg i. Men resultatet ble at hun bidro til en debatt som handlet om hva folk bør engasjere seg i - i stedet for en debatt om selve saken. Dermed skaffet hun seg et elendig utgangspunkt, og hun kom også dårlig fra det - totalt sett, mener han.

- Så dum at jeg gremmes
«Julie Voldberg er så dum at jeg gremmes, hva har kvinner i bomullsindustrien med dyremishandling å gjøre? Mye ekte moral blir forsøkt kvalt med anklager om moralisme. Voldberg må lære seg forskjellen,» sa forfatter Unni Lindell til Dagbladet.

Les også: I full pelskrig

Men i egne rekker har Voldberg fått støtte for sitt engasjement fra stifteren av feministgruppen i Høyre, Ingeborg Moræus Hanssen.

Les også: - Voldberg er strålende!

- Frognerfeminisme
- Hvilke politiske signal sender hun ut?

- Jeg oppfatter henne dit hen at hun, i den rollen som hun nå har fått i Høyre, skal personifisere at partiet står for en helt annen type feminisme enn den klassiske, venstreorienterte rødstrømpefeminismen. Kall det gjerne en valgfrihetsfeminisme. Onde tunger har kalt det Frognerfeminisme. For de sistnevnte er hun nok, med sin sosiale bakgrunn, et takknemlig offer å klistre denne type merkelapper på. Samtidig er det åpenbart at hun holdningsmessig har mange kvinnelige (og mannlige) velgere med seg, sier Marthinsen.

- Hvilken profil gir sakene hun velger å fronte henne, som ny kvinnepolitisk talskvinne i Høyre?

- Profilen er, naturlig nok, kvinneorientert. I den forstand at hun tar opp spørsmål langt flere kvinner enn menn er opptatt av. Og hun møter ofte andre kvinner i debatter. Hun skaper seg dermed en nisje som kan være fin i startfasen av en politisk karriere fordi den bidrar til å skape medieoppslag. Men over tid kan det bli et problem å ha en slik rolle fordi stempelet kvinnepolitiker ligger på lur. Det kan føre til at man blir oppfattet som for smal og dermed kvele høyere ambisjoner senere. Faren er altså at hun «går på en Karita Bekkemellem», mener valganalytikeren.

- Bygge en bredere base
- Hvilke råd vil du gi til Voldberg fremover, hvis målet er å befeste sin posisjon i partiet politisk?

- Veien til suksess, både for Voldberg og andre politikere, går via hardt arbeid, foredling av talentet og omgi seg med gode folk rundt seg. I tillegg må hun bygge en bredere base internt. Det handler om dyktighet. Men det handler også om å evnen til å lytte og vinne gehør blant ulike typer mennesker.

- Hva er hennes fremste sider, slik du ser det?

- Sett utenifra er det liten tvil om at hun har evnen til å skaffe oppmerksomhet og sette en debattagenda. Hun vet hva som «selger» i media. Hun viser også fram en type politisk glød som antagelig bunner i pur idealisme. Det er et flott utgangspunkt for en politiker (men dessverre ender mange politikere opp som bitre og desillusjonerte realister etter en viss tid).

- Gjorde Erna til en bedre TV-politiker
- Voldberg fikk, trolig med rette, mye skryt for å drille debatteknikk og gjøre Erna Solberg til en bedre TV-politiker. Men noen bør også hviske Voldberg et og annet tips i øret. For hun framstår ofte i overkant anmassende og bisk. Dette er et problem som særlig mange kvinner sliter med. Nemlig at engasjementet er så stort at det for oss TV-seere og lyttere virker som de er fryktelig sinte. Dermed drukner budskapet.

Marthinsen etterlyser også mer raushet:

- Det er ikke farlig å innrømme at motdebattanten har et godt poeng eller to, tvert i mot. Dessuten virker hun ofte å være så opptatt av å gjenta egne argumenter, sikkert hentet fra PR- og reklamepensumet, at hun låser debattene i stedet for å tilføre dem dialog og framdrift. Det siste gjelder dog dessverre ikke bare Voldberg, men de fleste politikere.

Voldberg ønsker ikke å kommentere saken.

Kommentarer til denne saken