Gå til sidens hovedinnhold

- Voldtatt to ganger

Nå står toppblogger June Holm Sundet (19) fram for å hjelpe andre voldtektsofre.

ÅLESUND (Nettavisen): Oppsøk voldtektsmottak med én gang. Anmeld saken til politiet så fort som mulig. Vær åpen om hva som har skjedd overfor familie og venner. Gå til terapi hos psykolog.

Dette er fire regler Vestnes-jenta June Holm Sundet anbefaler alle jenter som har blitt voldtatt å følge.

De siste månedene har hun selv gjort sine smertelige erfaringer etter å ha blitt voldtatt og ønsker nå at det iallfall skal komme noe godt ut av det hun har opplevd: At andre jenter i samme situasjon kan lære av hennes opplevelse. På Blogglisten.no er bloggen hennes - The June, for øyeblikket ranket på en 34. plass på topplisten. 10. februar publiserte hun innlegget med tittelen «jeg er et voldtektsoffer».

- Jeg skrev innlegget fordi jeg følte meg alene og redd. Jeg følte at ingen forsto meg. Etterpå tok hundrevis av jenter kontakt med støttende kommentarer, sier June.

- Fulgte etter meg
Nettavisen møter jenta - som er russ til våren, i et grupperom på Ålesund videregående skole. Hun flyttet til Ålesund for å komme seg bort fra det som skjedde i Molde, der hun har vært skoleelev de siste årene. Det var i Molde hun ble voldtatt to ganger på 65 dager, forteller hun.

Første gang skjedde det i oktober i fjor.

- Det hadde vært en vanlig lørdagskveld på byen i Molde sammen med venninner. Vi hadde hatt det artig og danset. Jeg var uvitende og uredd. Jeg skulle bare gå den korte veien hjem fra byen til hybelen jeg leide, da en mann fulgte etter meg og ville bli med meg hjem. Han var i 20-åra og jeg kjente ham ikke fra før. Jeg sa at det var andre i huset, så han ikke kunne bli med. Han sa at det ikke var andre der. Jeg var i sjokktilstand og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg var i en situasjon som jeg aldri hadde trodd jeg skulle komme til å oppleve. Jeg var redd for at jeg skulle bli utsatt for noe mer om jeg ikke hørte på ham. Jeg trodde jeg skulle dø, forteller June.

- Hjelpeløs og svak
Hun forteller at hun ikke klarte å komme unna. Mannen kommanderte henne til å gjøre ting.

- Jeg følte meg så hjelpeløs og svak. Jeg gråt, var anspent i kroppen og skalv. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg sa at jeg ikke ville være med på det. Jeg hadde ingenting å forsvare meg med, sier June.

Da mannen var ferdig med voldtekten, så truet han henne.

- Han sa at hvis jeg fortalte dette til noen, så ville det skje noe enda verre med meg, sier June.

Etterpå lå hun og skrek til hun sovnet.

- Ble bare verre
June forteller at hun neste dag forsøkte å late som ingenting hadde skjedd. Hun ville finne tilbake til «den gamle June» så raskt som mulig.

- Det var så vondt å akseptere at jeg hadde blitt utsatt for noe så vondt. Men jeg klarte jo ikke å skjule det. Selv om jeg ikke ville akseptere det som hadde skjedd og prøvde å late som ingenting, så ble alt bare verre. Familie og venner kommenterte at de ikke kjente meg igjen, de sa jeg var stille og annerledes. Det hadde også gjort ting mye lettere for meg om jeg hadde oppsøkt voldtektsmottaket og politiet med én gang. Det var først etter 10 dager at fastlegen min kontaktet politiet, sier June.

Da etterforskningen kom i gang var det for sent å finne DNA-signaturen til gjerningsmannen. Saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling. June fikk voldsalarm - og etter hvert timer hos psykolog.

- Jeg var for sent ute med å oppsøke psykolog også. Det er ikke noe å vente med. Jo lenger man venter, desto verre blir det, sier hun.

Siste skoledag
Mandag 21. desember er det siste skoledag for elevene ved Molde videregående skole før juleferie. June og de andre avgangselevene feiret med russekro på et utested i byen.

- Ting begynte å se lysere ut, etter at jeg hadde fått snakket med folk om det som hadde skjedd. Jeg ville finne tilbake til meg selv, ha det morsomt og tenke på andre ting enn det som hadde stått i hodet mitt de siste månedene. Alle var ute den kvelden og jeg ville ha det morsomt igjen, sier June.

Da utestedet stengte klokka 02 om natten, sto June, bestevenninnen hennes og mange andre på bussholdeplassen og skravlet. Da ble June og venninnen invitert på nachspiel av tre menn.

- Jeg kjente dem ikke godt, men visste hvem de var - så vi hadde ingen grunn til å føle oss utrygge. Nå i ettertid ser jeg at dette var feil. Jeg var naiv. Da vi kom til leiligheten, så var det helt ordinært nachspiel. Vi satt og snakket sammen, det var koselig. Vi fikk en drink. Så husker jeg ikke mer før jeg våkner opp dagen etterpå, forteller June.

- Store smerter
Hun skjønte at noe hadde skjedd.

- Jeg hadde store smerter i underlivet. Og jeg var avkledt, så noen måtte ha kledt av meg. En mann var i leiligheten fortsatt. Jeg var livredd, sa ingenting, bare kledte på meg og gikk derfra, sier June.

Samme dag oppsøker hun sykehuset i byen for å bli undersøkt. Dagen etter, like før hun oppsøker politiet og anmelder at hun er blitt voldtatt, får hun vite av en venninne at mannen som nå er siktet for voldtekten hadde sendt ut skrytebilde på MMS fra det som skjedde mens hun hadde blackout. Politietterforskere har i ettertid vist henne et titall mobilbilder av henne som ble tatt den natta. Den voldtektssiktede mannen hadde slettet dem, men ikke grundig nok.

- Jula ble et helvete. Jeg føler at jeg har blitt straffet for livet. Det er ikke noe å legge skjul på at jeg har grått mye i det siste. Jeg klarte ikke å se for meg hvordan jeg skulle klare å få et normalt liv igjen og se noe glede i hverdagen, sier June.

- Få en ny start
June bestemte seg for at hun måtte bort fra Molde etter det som hadde skjedd. Første skoledag i 2010 oppsøkte hun rådgiver og ble raskt overlyttet til skolen hun nå går på i Ålesund.

- Jeg følte at jeg måtte komme meg bort og få en ny start. I Molde minnet alt meg om det som hadde skjedd. At det gikk mange rykter om at jeg hadde blitt voldtatt og hvem som hadde gjort gjorde heller ikke saken noe bedre. Folk snakket seg imellom, men ingen snakket med meg, sier June.

Hun beskriver hverdagen sin som en følelsesmessig berg-og-dal-bane. Hun sier hun er lite alene, for da tenker hun på det som har skjedd.

- Jeg følte meg så alene om det. Det er derfor jeg vil hjelpe andre ved å stå fram og være åpen. Det er skambelagt å bli voldtatt, men jeg vil ikke at det skal være sånn. 10 kilo falt av skuldrene mine når jeg klarte å være åpen om det som har skjedd. Jeg måtte akseptere det som hadde skjedd og det er ingenting som har hjulpet meg så mye som det å være åpen om det. I stedet for at jeg skriker meg i søvn alene, så kan jeg heller ringe og snakke med noen, sier June.

Har gjort beslag
Politiadvokat Ingvild Thorn Nordheim ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt sier til Nettavisen at saken fortsatt er under etterforskning. Hun bekrefter at en mann er siktet for voldtekt og at politiet har gjort beslag i saken.

Advokat Mads Lind Jenset, som representerer mannen, sier at hans klient stiller seg helt uforstående til voldtektssiktelsen.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant