Gå til sidens hovedinnhold

Voldtok og bandt prostituerte

Tre menn i begynnelsen av 20-årene er dømt for å ha mishandlet og voldtatt flere prostituerte kvinner i Oslo.

Ifølge dommen fra Oslo tingrett dømmes de litauiske mennene til ulike straffer, henholdsvis 2 år og seks måneders fengsel, 4 års fengsel samt overføring til tvungen psykisk helsevern.

Mennene er også dømt til å betale oppreisning og erstatning til de prostituerte kvinnene. To av mennene er imidlertid frikjent for enkelte av truslene, noe av voldten og for noen av gjenstandene de var tiltalt for å ha stjålet fra kvinnene.

Voldtektene beskrives av retten som særdeles grove.

«Til den konkrete straffeutmåling skal det i skjerpende retning bemerkes at det dreier seg om gjentatte tilfeller av voldtekt, ran og voldsutøvelse mot prostituerte begått av flere gjerningsmenn i fellesskap», står det i dommen fra tingretten.

- Meget utspekulert

Overgrepene skal ha funnet sted i to forskjellige leiligheter i hovedstaden i 2004, og i september i fjor startet den omfattende rettssaken mot de litauiske mennene i Oslo tingrett.

Tiltalen mot dem var er et sammenhengende mareritt av voldtekter, vold og grove trusler. Mennene var tiltalt for en rekke grove forbrytelser mot til sammen ti kvinner og en mann i Oslo.

Ifølge tiltalen ville mennene i begynnelsen av 20-årene inn på prostitusjonsmarkedet i hovedstaden, og de skal ha brukt svært grove metoder for å nå sine mål.

«Etter bevisførselen må det legges til grunn at forbrytelsene ble begått på en meget utspekulert måte ved at en av gjerningsmennene ga uttrykk for ønske om å kjøpe seksuelle tjenester slik at han på den måten skaffet seg og de øvrige gjerningsmenn adgang til leilighetene», står det i dommen.

Retten påpeker at det i skjerpende retning for straffeutmålingen teller at flere av ofrene fikk fysiske og psykiske plager som følge av det de ble utsatt for.

Bandt dem og stakk

Totalt er det 11 fornærmede i saken, hvorav 10 er kvinner. Den siste personen er en thailandsk mann. Ni av kvinnene er fra Litauen.

«Dere skal jobbe for oss, ellers blir familiene truet og dere drept», skal en av mennene ha sagt til kvinnene.

Da saken startet nektet alle de tre straffskyld for de alvorligste tiltalepunktene. To av mennene erkjente delvis straffskyld for to mindre forhold. Den ene sa seg delvis skyldig i et mindre ran av en kvinne, mens den andre sa seg delvis skyldig i å ha vært med på å surre sammen armer og bein på tre av de fornærmede kvinnene med tau og/eller reimer.

Etter at mennene skal ha voldtatt kvinnene, ble kvinnene ifølge dommen beordret inn på soverommet.

«Der ble de bundet på hender og føtter», skriver tingretten i dommen. De prostituerte kvinnene fikk etterhvert varslet en nabo, og politiet ble tilkalt og kom til stedet.

- Jeg ble kalt rotte
Et av ofrene, en litauisk kvinne i slutten av 20-årene som bor i Norge, beskrev mishandlingen som et rent helvete.

- Jeg ble kalt rotte, og så begynte de å slå oss, fortalte kvinnen. Hun presenterte en svært sterk historie i retten, fra den dagen da de tre tiltalte mennene stormet inn i leiligheten der hun bodde - og mishandlet henne og hennes to venninner.