Gå til sidens hovedinnhold

Vraket av Liverpool som 15-åring

Nå herjer han i Premier League.

Aaron William Cresswell kom til West Ham fra Ipswich før denne sesongen og har virkelig imponert fra sin venstre back i løpet av de første ni ligakampene.

24-åringen har spilt samtlige minutter for Sam Allardyces mannskap. Før han gikk til Ipswich og West Ham, spilte Cresswell for Tranmere.

Cresswell er født i Liverpool og er fan av den røde klubben på sin hals. Han var også en del av Liverpools ungdomsakademi, helt fram til han var 15 år.

- Ble knust
I 2005, rett før Rafael Benitez kom til den røde klubben, ble han imidlertid frigitt av daværende manager Gerard Houllier og hans stab. Det førte til at den unge gutten, som også er født i Liverpool, mistet mye av motet.

Cresswell har nemlig aldri lagt skul på at han elsker den røde klubben.

- Han ønsker seg nok tilbake til Liverpool, én dag. Han er et eksempel på at det er mange gode spillere i Championship og at det er mulig å gjøre et røverkjøp. Jeg sa til alle før sesongen at om de spiller i Fantasy-ligaer og slike ting, måtte de kjøpe Cresswell. Han kommer til å spille masse og produserer også en god del mål og assists, sier TV 2s Kasper Wikestad til Nettavisen.

Wikestad følger både Premier League og Championship tett.

Selv opplevde Cresswell det å bli vraket fra favorittklubben som tungt.

- Jeg vokste opp som Liverpool-fan og dro på kampene sammen med faren min. Jeg ble selvsagt knust da jeg som en guttunge ble frigitt av Liverpool. Men i dag ser jeg at det var for det beste, sier han til The Telegraph.

- Jeg var bare 15 og klubben min ville ikke ha meg lenger. Jeg fryktet at jeg aldri ville bli fotballspiller, men slik fotballen er i dag, må du nesten ned i lavere divisjoner for å få flere sjanser. Jeg er glad det gikk slik for meg. Alle fotballspillere ønsker selvsagt å spille på høyeste nivå. Nå er jeg i West Ham og det er stort for meg. Jeg nyter hvert minutt, forteller Cresswell til avisen.

Møtte Lambert
Cresswell er langt fra den eneste som har måttet gi opp kampen om en plass i Liverpool i ung alder, men senere utviklet seg til en kvalitetsspiller. Rickie Lambert, som kom tilbake til moderklubben i sommer, er et annet eksempel.

- Jeg husker da jeg var i Tranmere. Vi møtte Rickie Lambert og hans Bristol Rovers. Han var vel 25 eller 26 da. Det viser at alt er mulig. Lambert spilte seg opp gjennom divisjonene med Southampton og nå spiller han for Liverpool og det engelske landslaget. Når en Premier League-klubb banket på døren og ville ha meg, var det umulig å si nei. Jeg tenkte kun på å spille i Premier League.

Cresswell og West Ham slo nettopp Liverpool på Upton Park tidligere denne sesongen og det var en helt spesiell opplevelse for den røde supporteren.

- Jeg hadde ni-ti fra familien på tribunen den kampen. Det var viktig for oss med tre poeng, men noen av familiemedlemmene på tribunen jublet da Liverpool scoret og jeg tror ikke West Ham-fansen likte det så godt.

- Et knallkjøp
TV 2-kommentator Kasper Wikestad er ikke overrasket over at den 24 år gamle backen har gjort det bra i den engelske toppdivisjonen.

- Han har vært den klart beste backen i Championship de siste sesongene, så kvaliteten har vært åpenbar. Det er egentlig rart at ikke flere har kastet seg på. Men West Ham var også en klubb som virkelig trengte en venstreback. De har slitt lenge med den posisjonen der, sier Wikestad til Nettavisen.

- Han kom til dekket bord i West Ham. Han visste at det ville bli spilletid. Dette er en naturlig fortsettelse av karrieren for Cresswell. Han er i en klubb som ikke er for stor og ikke for liten. Det er et knallkjøp, fortsetter TV 2-profilen.

West Ham betalte rundt fire millioner pund for scouseren. Sammenlignet med en del andre venstrebacker som kom til Premier League i sommer, er dette en rimelig penge. Cresswell er også en mann som er til å stole på. Backen er nemlig nesten aldri skadet. 2012/13-sesongen spilte han samtlige minutter for Ipswich i ligaen, noe kun Richard Keogh har gjort før ham i Championship.

- Han har spilt over 40 kamper i alle sesongene i Ipswich. Han er veldig godt trent og i riktig alder. Han er veldig god offensivt og har et godt venstrebein. Han er god på å lese spillet og komme seg rundt til innlegg. Han hadde masse målgivende og en del mål i Ipswich. Han er en klassisk, moderne back. Cresswell er ikke så svær, men det trenger heller ikke en back å være.

- Noe for Englands landslag?

- På sikt, definitivt. Det vil bli hard konkurranse, blant annet med Luke Shaw, men jeg er sikker på at Cresswell vil få landskamper hvis han fortsetter utviklingen. Han har ikke hatt problemer med nivået i Premier League.

Problemposisjon
Ser man på tallene til Cresswell så langt denne sesongen, er de imponerende. Fra forsvarsposisjon har han vartet opp med to assists på ni kamper.

Måten han kommer framover fra sin dype posisjon har også vært én av grunnene til at West Ham har sett langt mer offensive ut denne sesongen.

Det er kanskje Enner Valencia og spesielt Diafra Sakho som har stjålet mest oppmerksomhet av West Hams nykommere denne sesongen, men Cresswell fortjener også god omtale. De presise innleggene til 24-åringen er nok sikkert noe storvokste Andy Carroll har hatt klissete drømmer om, denne høsten.

- Han er én av grunnene til at West Ham har sett bra ut. De har hatt et par sesonger nå der venstrebackene ikke har vært gode nok. Det har vært en problemposisjon. Når det da kommer inn en bra spiller i den posisjonen, sier det seg selv at det vil heve laget. Han er ikke ene og alene nøkkelen til West Hams gode spill, men han har kommet inn og gjort det bra, sier Wikestad.

West Ham ligger for øyeblikket på en sterk fjerdeplass i Premier League etter ni serierunder. Allardyces menn har kapret 16 poeng så langt i høst.

Lørdag spiller londonlaget borte mot Stoke.

Reklame

Slik får du godt internett på hytta

Kommentarer til denne saken