Gå til sidens hovedinnhold

Vulkanutbrudd: 200.000 evakuerer

To omkom da hus raste sammen. 36 landsbyer i Indonesia evakueres. Se bilder!

Jakarta (NTB-AFP): To personer mistet livet da husene deres raste sammen som følge av et vulkanutbrudd på den indonesiske øya Java. Rundt 200.000 mennesker har fått beskjed om å evakuere området.

Hus kollapset

En mann og en kvinne i 60-årene omkom da to hus kollapset etter å ha blitt truffet av stein, sand og aske fra vulkanutbruddet.

– Husene var dårlig bygd og raste raskt sammen som følge av vekten, sier talsmann for det nasjonale katastrofehåndteringsbyrået Sutopo Purwo Nugoro.

Varslet

Det ble sendt ut varsel for vulkanen Mount Kelud sent torsdag, bare timer før utbruddet kom. Da ble om lag 200.000 innbyggere fra 36 landsbyer innenfor en radius på 10 kilometer bedt om å evakuere.

Fredag viste lokale TV-stasjoner bilder av indonesiere som flyktet fra askeregnet til nærmeste evakueringssenter. Skyen etter vulkanutbruddet kunne sees på 9 kilometers avstand.

– Et regn av aske, sand og stein står opptil 15 kilometer ut fra vulkanens krater, sier en indonesisk talsmann om utbruddet.

Flyplasser stengt

Trafikken på tre internasjonale flyplasser er stanset etter naturkatastrofen. Det er uklart om et av landets største oljeraffinerier, som ligger i området, er rammet.

Det har ikke vært vulkansk aktivitet i Mount Kelud siden 2007. 55 menneskeliv gikk tapt under det største utbruddet i 1919, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Til sammen skal hele 15.000 liv ha blitt revet bort av denne vulkanen siden 1500-tallet.

Indonesia har verdens største konsentrasjon av vulkaner, og nærmere 130 av dem er aktive. (©NTB)

Kommentarer til denne saken