Gå til sidens hovedinnhold

Vulkanutbrudd på Island

En 15 kilometer hvit sky stiger opp fra vulkanen.

Et utbrudd har startet i vulkanfjellet Grimsvötn på Island. Det melder den islandske fjernsynsstasjonen RÚV.

Les også: Stopper norske fly til Island

De første observasjonene av røyken skal ha vært rundt klokken 21 norsk tid.

Ikke overraskende
Grimsvötn ligger på isbreen Vatnajökull, ti mil sørøst for Eyjafjallajökull. Det ryker fra utbruddet, og kan ses fra mange steder sør i landet. Geologer har ventet et utbrudd fra vulkanen i løpet av året. Ifølge RÚV er det sannsynlig at det vil komme en flom i Skeidarársandur som følge av utbruddet. Dette er fordi den store isbreen, Vatnajökull, ligger over vulkanen.

Allerede i oktober i fjor varslet det islandske direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap at store mengder smeltevann strømmet ned fra breen, slik at man ventet at et nytt vulkanutbrudd var nært forestående.

Utbrudd fra vulkanen Grímsvötn skjer cirka hvert femte år og er vanligvis korte og små. Grimsvötn er den mest aktive vulkanen på Island, og det siste utbruddet var i 2004.

I fjor ble store deler av flytrafikken i Europa lammet som følge av aske fra vulkanutbruddet til Eyjafjallajokull på Island. Frykten var at de små askepartiklene skulle kunne ødelegge flyenes turbinmotorer.

Flere medier melder at askeskyen fra Grimsvötn kan ramme islandsk luftfart, og at islandske myndigheter har varslet britene.

Røykskyen har nådd marsjhøyde
- Røykskyen har nådd marsjhøyde for fly, og det er lagt planer for fly som flyr gjennom islandsk luftrom om å fly sørvestover, sier talsmann for islandske luftmyndigheter, Hjordis Gudmundsdottir, skriver The Times.

Men eksperter sier at asken fra utbruddet er tyngre enn det var i fjor, hvilket betyr at røykskyen ikke vil drive så langt.

- Det kan bli et stort utbrudd, men det er usannsynlig at det blir som i fjor, sier Hjorleifur Sveinbjornsson ved islandsk meteorologiske institutt til Reuters og henviser til utbruddet til Eyjafjallajokull, som rammet flere millioner reisende.

Islandske myndigheter har tatt forholdsregler og opprettet en flyforbudssone i en 20 kilometer stor radius fra vulkanen.

Kommentarer til denne saken