Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer å grave ned U-864

Å dekke til ubåten U-864 for å hindre kvikksølvet om bord i ubåten å forurense kysten utenfor Fedje, er et av alternativene Fiskeri- og kystdepartementet vurderer.

Det kom frem under en pressekonferanse i Bergen mandag formiddag.

Samtidig anbefaler direktoratet å sette av 31 millioner kroner til å undersøke området rundt ubåten nærmere. Tiltakene som skal gjøres i 2006 tar sikte på å undersøke tilstanden på kjølen av ubåten. Samtidig vil man undersøke om området rundt ubåten er forurenset.

Ingen konklusjon
Kystdirektoratet ønsker ikke å konkludere om det beste ville være å heve kvikksølv-beholderne, større deler av ubåten, eller å la hele kvikksølvlasten bli værende på havbunnen. Dermed kan det hende at kvikksølvet får sin endelige grav på bunnen av sjøen utenfor Fedje. Konklusjonen på dette vil ikke bli tatt før de store undersøkelsene som planlegges i år er gjennomført.

Ubåten har nærmere 65 tonn flytende kvikksølv om bord da den ble senket mot slutten av andre verdenskrig.

Tidligere har Mattilsynet advart mot å spise fisk som er fanget i nærheten av vraket som ligger på cirka 150 meters dyp to kilometer vest for Fedje.

Kvikksølv er svært giftig, og store utslipp kan påvirke livet i havet. Det er av miljøhensyn at Kystverket satte i gang undersøkelsene for å finne ut om det var kvikksølv i vraket.

Undersøkelser gjøres
Hvor mange av disse stålbeholderne som kan finnes i ubåten og hvilken stand de er i, jobber nå Kystverket med å finne ut. Fakta om dette har betydning for hva som blir gjort videre i saken.

Forundersøkelser av vraket startet allerede 3. oktober.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken