Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer å straffeforfølge asylpendler

Den tidligere asylsøkeren Basir Ahmad Rahmani kan få oppfylt sitt ønske om å få bli i Norge. I så fall vil han få et lengre opphold i fengsel.

- Jeg vil bo i Norge. Jeg liker Norge, sa 19 år gamle Basir Ahmad Rahmani til TV 2 Nettavisen rett etter at han gikk av bussen fra Tyskland i natt. Det var åttende gang den afghanske flyktningen kom til Norge i håp om at norske utlendingsmyndigheter skal behandle hans søknad om asyl.

Nå er Rahmani i politiets varetekt, og der kan han bli en lang stund. Fredag blir han fremstilt for varetektsfengsling.

Alternativ 1
- Han skal avhøres i morgen og så vil vi trolig fremstille han for fengsling fredag, sier politiadvokat Åsa Bech til TV 2 Nettavisen.

Enten blir han fremstilt for fengsling for brudd på Utlendingsloven paragraf 47, fordi han har reist ulovlig inn i riket. I så tilfelle vil Rahmani bli siktet og senere tiltalt, og påtalemyndigheten vil trolig søke å holde ham varetektsfengslet til en eventuell dom er rettskraftig.

Alternativ 2
- Eller så vil vi begjære ham varetektsfengslet etter Utlendingsloven paragraf 41. Det er en preventiv paragraf for å sikre fremtidig uttransportering til Tyskland, sier Bech.

Erna Solberg sa til TV 2 Nettavisen onsdag at norske utlendingsmyndigheter er i kontakt med Tyskland for å sikre at Rahmani ikke kommer tilbake til Norge med det første om han blir sendt ut på nytt.

Den 19 år gamle afghaneren har fått avslag på asylsøknaden i Tyskland, og Norge håper tyske myndigheter skal sende ham tilbake til Afghanistan.

Alternativ 3
Et tredje alternativ er at påtalemyndigheten velger å sikte Rahmani for det alvorlige forholdet i 2003. Da ble han arrestert på Vardø lufthavn med to bensinkanner. Politiet fant skriftlige planer for å kapre et fly. Denne saken ligger foreløpig hos Riksadvokaten, men der har de ikke tatt noen avgjørelse ennå.

Om Rahmani blir siktet etter utlendingsloven er sannsynligheten stor for at påtalemyndigheten også vil sikte ham for dette forholdet. Hvis det skjer er det god mulighet at Rahmani får et lengre opphold i Norge.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken