Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer våpenhvile

Men i natt fortsatte angrepene.

Israel er under stadig sterkere internasjonalt press. «Midtøsten-kvartetten», som består av USA, EU, Russland og FN, krever en umiddelbar våpenhvile. Generalsekretær i FN Ban Ki-moon har tidligere gått ut og fordømt både rakettangrepene til Hamas og Israels «overdrevne maktbruk».

Onsdag møtes Den arabiske liga i Kairo for å diskutere situasjonen i Gaza, og på torsdag skal Frankrikes president Nicolas Sarkozy møte Israels utenriksminister Tzipi Livni.

Nå vurderer israelske myndigheter en 48 timer lang våpenhvile i og rundt Gazastripen for å se om Hamas virkelig ønsker fred og dermed stopper rakettangrepene mot sørlige Israel, melder nyhetsbyrået AP.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Barak positiv
Statsminister Ehud Olmert har diskutert forslaget - fremlagt av Frankrikes utenriksminister - i et fire timer langt møte med forsvarsminister Ehud Barak og utenriksminister Tzipi Livni.

Statsministerens kontor skriver i en uttalelse natt til onsdag at møte fokusert «diplomatiske, militære og operative aspekter rundt Israels neste skritt». Informasjonen som ble diskutert under møte er imidlertid for sensitiv til å offentliggjøres.

Kilder som nyhetsbyrået AFP har snakket med sier at forsvarsminister Ehud Barak er positiv til en kort våpenhvile, men understreker at en slik avtale ikke vil hindre Israel i å forberede en eventuell bakkeoffensiv.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Olmert og Livni skal ikke være like begeistret for det franske forslaget. Det er splid innad om hva som skal gjøres, og onsdag møtes Israels kabinet for å diskutere videre en eventuell våpenhvile.

Angrepene fortsetter
Mens myndighetene vurderer våpenhvilen fortsetter bombene å regne over både Gaza og sørlige Israel for femte dagen på rad.

TV-kanalen CNN rapporterer om flere bombeangrepene ved Gazastripen. Samtidig blir den israelske byen Sderot rammet av nye raketter. Antall omkomne og skadde under nattens angrep er ennå uvisst.

Israel har varslet at de er forberedt på å fortsette angrepene i flere uke fremover.

- Vi er så langt bare i første fase av operasjonen, uttalte statsminister Ehud Olmert tidligere i dag, ifølge CNN.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Bombet lekeplass
Sent tirsdag avfyrte Hamas minst to raketter mot den israelske byen Beersheba, som ligger 42 kilometer inne i Israel. Rakettene er de som har nådd lengst inn i Israel noen gang.

En av rakettene traff en lekeplass for barn, melder Haaretz. Ingen ble såret i rakettangrepet, men om lag 34 mennesker behandles for sjokk.

Over 40 raketter ble i løpet av tirsdagen avfyrt mot de israelske byene Ashkelon og Ashdod. Ingen skal imidlertid ha mistet livet i angrepene.

Flere soldater langs grensen
Stadig flere israelske soldater mobiliseres langs grensen til Gazastripen, og frykten for at bakkeinvasjon blir stadig større.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Hvis Israel sender soldater inn på Gazastripen, vil de stå overfor flere titusen høyt motiverte Hamas-krigere. Den islamistiske bevegelsen har i årevis forberedt seg på geriljakamp i tettbygde strøk.

Spesielt det siste halvannet året er det blitt smuglet store mengder moderne våpen inn på Gazastripen, skriver den danske avisa Politikens nettutgave.

Nødhjelp
Siden militæraksjonene startet lørdag har 375 palestinere mistet livet, de fleste av dem militante Hamas-tilhengere. EU krever nå at Israel tillater nødhjelp inn til Gazastripen.

Norge bevilget tirsdag 30 millioner kroner i umiddelbar humanitær nødhjelp til Gazastripen. Denne hjelpen kommer derimot ikke fram før Israel går med på å åpne grensepostene, og slippe den humanitære hjelpen inn i området.

Kommentarer til denne saken