Gå til sidens hovedinnhold

Wengers fem beste kjøp

Arsène Wenger er kjent for å kjøpe relativt ukjente spillere og gjøre dem til store stjerner, men hvilke kjøp har han lyktes aller best med?

Den engelske storavisen Daily Telegraph har i kjølvannet av Andrej Arsjavins storkamp mot Liverpool tirsdag rangert det den mener er Arsène Wengers beste kjøp gjennom tidene.

1) Patrick Vieira
Hentet fra AC Milan i 1996 for 3,5 millioner pund (34 mill. kroner etter dagens kurs). Solgt til Juventus i 2005 for 13 millioner pund (127 mill. kroner).

Wenger hentet Vieira som tenåring fra AC Milan. Italienerne hadde sett talentet i Vieira og hentet ham fra franske Cannes i 1995. Men Milan mistet tidlig troen på sin franske midtbanestøvsuger og valgte å slippe ham relativt billig til Arsenal året etter.

Vieira ble betegnet som hjertet i Arsenal på slutten av 90-tallet og var med på alle Arsenals tre seriegull (97/98, 01/02 og 03/04) før han ble solgt videre med stor profitt til Juventus i 2005. Mange mener Vieira ble solgt til nøyaktig riktig tidspunkt, 29 år gammel.

2) Thierry Henry
Hentet fra Juventus i 1999 for 10,5 millioner pund (103 mill. kroner). Solgt til Barcelona i 2007 for 16,1 millioner pund (158 millioner kroner).

Kanskje den ultimate Wenger-spilleren med sin atletiske kropp, slepne teknikk og hurtighet. Henry ble kjøpt forholdsvis dyrt, i alle fall i Wenger-målestokk, men manageren følte seg sikker på at hans tidligere elev i Monaco (Henry spilte under Wenger i Monaco fra 92-94) skulle lykkes i Arsenal. Det gjorde han. Henry forlot Arsenal i 2007 og etterlot seg hele 226 mål på sine åtte sesonger i London. Han ble også solgt dyrere enn han ble kjøpt.

3) Nicolas Anelka
Hentet fra Paris St. Germain i 1997 for 500.000 pund (4,8 mill. kroner). Solgt til Real Madrid i 1999 for 23 millioner pund (225 mill. kroner).

Anelka ble hentet for en slikk og ingenting, men gjorde umiddelbart suksess i den røde Arsenal-drakta. Han spilte en stor rolle da Arsenal sikret seg sitt første seriegull i Premier League i 97/98. Klubben hentet samtidig hjem FA-cuptrofeet samme år, Anelka scoret i finalen. Franskmannen var i klubben i kun to sesonger, men fikk med seg 65 kamper og scoret 23 mål. Ble solgt med enorm profitt da Real Madrid hentet ham i 1999.

4) Robert Pires
Hentet fra Marseille i 2000 for 6 millioner pund (58,5 mill kroner). Dro vederlagsfritt til Villarreal i 2006.

Den fjerde franskmannen på lista. Til forskjell fra de fleste andre signeringer Wenger har gjort, måtte han jobbe litt for denne. Han fikk konkurranse og dermed ble prisen satt noe opp. Pires endte til slutt opp i Arsenal og ble ingen umiddelbar suksess. Den første sesongen lignet han et floppkjøp, men etter et års tilvenning og påfølgende oppkjøringsfase var ikke Pires til å kjenne igjen. Han ble strålende. Sammen med duoen Dennis Bergkamp og Henry sørget han for seriegull både i 01/02 og 03/04, den siste gangen uten engang å tape en eneste ligakamp. Ble også kåret til årets spiller av journalister i sin andre sesong i klubben. Forlot klubben som stjerne etter mesterligafinalen i 2006.

5) Cesc Fabregas
Hentet gratis fra Barcelona i 2003. Nåværende salgssum anslås å ligge på rundt 25 millioner pund (244,5 mill. kroner).

Nær et perfekt kjøp av Wenger. Hentet gratis som 16-åring fra Barcelonas ungdomslag og er selve motoren i «nye» Arsenal. Fabregas valgte å gå til Arsenal nettopp på grunn av Wengers evne til å satse på og utvikle unge spillere. I dag er han 22 år og kaptein for Wengers lekne mannskap.

Fansen trykket Fabregas tidlig til sitt bryst. Allerede i 2005/06 kom Juventus til Highbury med Patrick Vieira på laget. Arsenals ukjente tenåring spilte nærmest skjorta av den langt mer meritterte spilleren som forlot Arsenal sommeren før.

Fabregas kan fort klatre på lista og bli Wengers aller beste kjøp gjennom tidene.

Nådde ikke opp
Russiske Andrej Arsjavin, som ble hentet i overgangsvinduet i januar, har også alle muligheter til å bli et storkjøp av Wenger.

Øvrige gode kandidater som ikke nådde helt opp på lista, er spillere som Kolo Toure, Sol Campbell, Marc Overmars, Emmanuel Petit, Emmanuel Adebayor og Fredrik Ljungberg – for å nevne noen. Sistnevnte kom til Arsenal fra svenske Halmstad i 1998 og var ukjent for de aller fleste. Svensken ble værende hos Arsenal til 2007-sesongen og fikk med seg hele 216 kamper og scoret 46 mål for «Gunners».

(ANB)

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken