Gå til sidens hovedinnhold

Winnenden i sjokk etter massakren

Politiet jobber nå med å finne ut hvorfor Tim Kretschmer (17) gikk amok.

Innbyggerne i Winnenden samlet seg onsdag kveld til minnegudstjeneste for de mange døde etter skolemassakren.

17-årige Tim Kretschmer fra den lille tyske byen Winnenden var ukjent for politiet før det gikk helt galt. Onsdag morgen gikk han inn på Albertville videregående skole i Winnenden i Tyskland der han tidligere var elev. Da han gikk ut igjen lå ni elever og tre kvinnelige lærere tilbake drept.

Etter skuddene på skolen flyktet Tim Kretschmer til nabobyen Wendlinger. Ytterligere tre personer ble skutt og drept, før han tok sitt eget liv.

Kong Harald: - En meningsløs tragedie

Spørsmålet nå er hvorfor den stille mannen fra den lille byen Winnenden kunne gå amok.

Han var kjent som en god idrettsutøver og hadde to ganger fått utmerkelser for sine prestasjoner. Den siste tiden skal han imidlertid ha lagt kraftig på seg.

Politiet sa under en pressekonferanse onsdag at Kretschmer blir beskrevet som en stille unge mann som ikke var spesielt skoleflink. Han skal ikke ha vist voldelige tendenser før. Han skal heller ikke ha publisert informasjon på internett som antydet hva som ville skje, slik andre skoleskyttere har gjort før ham.

Enslig og frustrert
Medelever ved høyskolen Kretschmer nå gikk på, sier til Bild at han var en enslig frustrert mann. Han hadde alltid penger, men ingen venner. I følge de som kjente ham skal hans kjæreste nettopp hadde gjort det slutt med ham.

En student ved hans tidligere skole, der skytingen altså fant sted, sier til Bild at «alle kalte ham for en taper».

Fant 14 våpen
Da politiet gikk inn i hjemmet til familien Kretschmer onsdag, fant de 14 våpen. Faren er en velstående entreprenør og medlem av den lokale skytterklubben. Han hadde tillatelse til å ha våpen hjemme, men hadde ikke hatt alle våpnene innelåst.

Med store mengder ammunisjon gikk Kretschmer til angrep i klasserommene til 9 D og 10 D samt i fysikklaboratoriet. Vitner har fortalt at elevene lo og trodde det hele var en spøk da 17-åringen kom inn i militæruniform og med våpen.

Sekunder etter åpnet han ild.

- De ble fullstendig overrumplet. Mange av elevene døde med pennen i hånden, sier minister Heribert Rech i Baden Wuerttemberg regionen der tragedien skjedde.

Mye tyder på at Kretschmer jaktet på kvinner.

Åtte av ni drepte elever ved skolen var jenter i alderen 15-16 år. Tre ofre var kvinnelige lærere. I tillegg ble en gutt skutt.

Les også: - Drapsmannen jaktet på jenter

Artikkelen fortsetter under videoen.

HTML EMBED

I klasserommet til 10 D kom han tilbake to ganger fordi han så elever og lærere beveget seg der inne. Tredje gangen han gikk inn i klasserommet skal han ha ropt «Er dere fortsatt ikke alle døde».

Kastet seg foran elev
En kvinnelig lærer kastet seg foran en av elevene for å beskytte henne. Denne læreren ble skutt ned på kloss hold av Kretschmer. Vitner forteller hvordan elever hoppet fra vinduene for å unnslippe kulene. Læreren i klasse 9 D skal ha låste klasserommet da Kretschmer gikk ut for å lade om.

Skytingen begynte klokken 09.45 onsdag. Politiet var raskt på skolen. Der fant de store mengder ubrukt amunisjon. Det tyder på at Kretschmer flyktet i all hast med delvis uforretet sak.

- Han ønsket et virkelig blodbad, sa tysk politi under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Flere tragedier
Tyskland har blitt rystet av flere skoletragedier de siste årene. I 2006 var det en maskert mann som åpnet ild på en skole i den tyske byen Emsdetten og skadde elleve mennesker før han til slutt begikk selvmord.

I april 2002 ble 17 mennesker drept, inkludert gjerningsmannen, under en skolemassakre i byen Erfurt. Dette er landets verste skolemassakre.

HTML EMBED
Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler