Gå til sidens hovedinnhold

Yahnoo!

Senket seg selv og de amerikanske børsene mandag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det ble tungt på Wall Street mandag. Aksjen til Yahoo opplevde den verste dagen på nesten to år etter at Microsoft trakk sitt bud på 50 milliarder dollar.

NA24 - din næringslivsavis

I tillegg beveger oljeprisen seg igjen til nye høyder og boliglånstilbyderen Countrywide Financial falt etter at America Corp. blir anbefalt å trekke sitt bud på Countrywide på fire milliarder dollar.

- Vi vil se ytterligere forsiktighet hos oppkjøperne i markedet. Investorene kommer til å bli mer krevende, sier forvalter John Carey, ifølge Bloomberg.

Yahoo-smell
Internettkjempen raste med nesten 16 prosent etter at Microsoft har trukket budet på nærmere 50 milliarder dollar. Styret og ledelsen i Yahoo har lagt hindringer i veien i forbindelse med Microsofts oppkjøpsforsøk. Opprinnelig la Steve Balmer og Microsoft frem et bud på 31 dollar per aksje, men i helgen høynet de budet til 33 dollar per aksje.

Grunnlegger og konsernsjef Jerry Yang i Yahoo krever ifølge Balmer 37 dollar per aksje, og har i tillegg innledet forhandlinger med hovedkonkurrenten Google. Dette er helt uakseptabelt for Microsoft som nettopp ønsker å ta opp konkurransen på internett mot giganten Google.

- Jeg tror at 33 dollar var ganske så sjenerøst for Yahoo og dersom Yahoo ikke aksepterer det gjorde Microsoft den riktige tingen i å gå, sier Mike Binger hos Thrivent Financial, ifølge Associated Press.

På Wall Street forventer analytikere nå at flere aksjonærer kan komme til å saksøke Yahoo for å ha trukket seg fra avtalen, selv om de skulle lete etter andre partnere.

Uansett ble dagens store vinner i såpeoperaen Google som steg med over to prosent. Microsoft falt med en halv prosent.

- De amerikanske aksjene fortsetter under vann og ute av stand til å opprettholde det etter-lønningsrallyet fra forrige uke ettersom oljeprisen er tilbake nær 120 dollar fatet og desintegrasjonen av et par store avtaler veier på investorsentimentet, sier analytikerne hos Action Economics, ifølge MarketWatch.

Opptur
Sprint Nextel er også i investorenes søkelys. Aksjene i den tredje største mobiloperatøren i USA klatret med over ti prosent etter at Wall Street Journal skriver at Deutsche Telekom er i ferd med å legge inn et bud på selskapet. Deutsche Telekoms virksomhet i USA er regnet som den fjerde største og har rundt 29 millioner abonnenter. Sammen med Sprint Nextel som har rundt 54 millioner abonnenter kan et sammenslått selskap bli det største i USA. Større enn hovedkonkurrentene AT&T og Verizon. Det er ikke kommet frem hva et eventuelt bud ligger på.

Sprint Nextel er blant de tilbyderne i USA som sliter mest. Mens både AT&T og Verizon har leverte solide resultater har Sprint Nextel ikke levd opp til forventningene. Markedsverdien er satt til rundt 22 milliarder dollar og med en svekket dollar er utenlandske kapitalsterke selskaper som Deutsche Telekom potensielle kjøpere.

Innkjøpssjefene har fått tilbake noe av troen på fremtiden. Den viktige indeksen ISM

ISM-indeksen for tjenestesektoren steg til 52 i april fra 49,6 i mars. Oppgangen kom også overraskende på økonomene som ventet ifølge Bloomberg News en flat utvikling til 49,5. Flere av delindeksene havnet bedre enn forventet. Blant annet har forventningene om utviklingene i arbeidsmarkedet gjort det bedre.

Positive makrotall gjør fra den amerikanske økonomien gjør at markedet igjen sender oljeprisen oppover. I tillegg har dollarstyrkelsen dabbet noe av. Nye angrep på oljeinstallasjoner i Nigeria er på med å skape ytterligere bekymringer for tilgangen på olje i markedet. Igjen er det de militante styrkene MEND som har angrepet anlegg som tilhører Shell.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

I sum ga det høyere oljepris.

Les mer her: Ny oljeprisrekord

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -0,68% til 12.969,54

Nasdaq -0,52% til 2.464,12

S&P 500 -0,45% til 1.407,49

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien