To av toppsjefene i Yahoo har måttet svare for seg i den amerikanske Kongressen etter at selskapet bisto kinesiske myndigheter med opplysninger som førte til arrestasjonen av journalisten Shi Tao.

Yahoo ga myndighetene opplysninger om Shi Taos aktiviteter på internett. Tao ble dømt til ti års fengsel.

- Dere er teknologiske og finansielle kjemper, men dere er moralske pygmeer, sier kongressmedlem Tom Lantos, leder for utenrikskomiteen i Representantenes hus.

-Be om tilgivelse

I sinne oppfordret han Yahoos administrerende direktør Jerry Yang og styremedlem Michael Callahan om å be Shi Taos mor om unnskyldning. Hun satt rett bak dem.

Shi Tao ble dømt til ti års fengsel etter å ha engasjert seg som demokratiforkjemper i Irak. Myndighetene vurderte hans aktiviteter som undergravende etter at Yahoo ga regimet opplysninger om hans bevegelser på internett.

Yang og Callahan snudde seg mot Shis mor og bøyde seg i stolene sine. Moren nikket tilbake og brøt ut i tårer, melder Associated Press.

-Visste ikke
Lantos og andre medlemmer i utenrikskomiteen avviste Yangs påstander om at Yahoo hadde vært åpne og samarbeidsvillige gjennom hele prosessen. Komiteen gransker nå en uttalelse fra Callahan under en høring i Kongressen i begynnelsen av 2006.

Callahan uttalte da at Yahoo ikke visste hva slags granskning kinesiske myndigheter bedrev av Shi da de ga fra seg opplysningene om ham. I ettertid har Callahan innrømmet av Yahoo fikk et slags dokument som viste til «ulovlig anskaffelse av statlige hemmeligheter» - som er en vanlig anklage mot politiske dissidenter.

Lantos uttrykte på sin side undring over at Yahoo ikke var kjent med kinesiske myndigheters politikk, melder BBC.

I forrige uke kom Callahan med en uttalelse der han sier at han først fikk vite om detaljene i dokumentene noen måneder etter hans vitnesbyrd i 2006. Han beklager at han ikke informerte komiteen umiddelbart. Han gjentar tidligere påstander om at Yahoos ansatte i Kina ikke har noe annet valg enn å samarbeide med myndighetene.

- Jeg kan ikke be våre lokalt ansatte om å si nei til lovlige krav og med det sette sin egen frihet i fare, selv om de lokale lovene etter mitt personlige syn går for langt, sier Callahan.

- Som å samarbeide med nazistene
Lantos avviser argumentet.

- Jeg tror ikke USAs beste selskaper bør spille en rolle i Kinas beryktede og brutale undertrykkelsesapparat, sier han.

Kongressmedlem Chris Smith sammenlignet Yahoos samarbeid med kinesiske myndigheter med selskaper som samarbeidet med nazistene under andre verdenskrig.

Callahan hadde ingen konkrete svar på hva Yahoo vil gjøre for å hjelpe Shis familie, og om de vil bistå kinesiske myndigheter på lignende forespørsler i fremtiden.

I 2005 kjøpte Yahoo 40 prosent av aksjene i Kinas største online firma, Alibaba.com. Det er dette selskapet som styrer Yahoos virksomhet i Kina, og Callahan sier det er opp til Alibaba å avgjøre hvordan krav fra kinesiske myndigheter skal håndteres.

Kanskje bedre neste gang
Callahan sier at dersom Yahoo i framtiden får inn i land som for eksempel Vietnam, er det et mål å finne en løsning på denne problematikken.

- Jeg vil håpe at vi da har på plass en struktur - at vi vil kunne si nei til slike krav eller sørge for at disse opplysningene ikke er tilgjengelige, sier han.

Også Google Inc. og Microsoft Corp. har fått kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner for å hjelpe kinesiske myndigheter til å hindre en fri utveksling av ideer til gjengjeld for en andel av det hurtig voksende markedet der.