Gå til sidens hovedinnhold

Yara gjødslet børsen

Yara presenterte kvartalstall på morgenen, og dro børsen til himmels fredag.

Gjødselsprodusenten klinte til med resultatall som gav bakoversveis på finansanalytikerne, og aksjen hoppet opp med hele 6,30 prosent. Kursen endte til slutt på 101,25 kroner, og nådde dermed sin høyeste verdi på vel fjorten dager.

Forut for resultatfremleggelsen fredag morgen, hadde Yara-aksjen falt jevnt gjennom hele uken, men kanontallene fredag var altså nok til å ta igjen hele det tapte - og vel så det.

Yara fikk i løpet av dagen følge av en annen aksje som de siste månedene har vært mye omsatt; DNO.

Det lille oljeselskapet åpnet dagen med et byks, etter en nyhet fra Irak, hvor selskapet har gjort det mange ser som en svært spennende investering. Ifølge den fungerende iraksiske oljeministeren Hashem al-Hashemi stemmer ikke tidligere uttalelser om at oljeministeriet vil kansellere utenlandske oljekontrakter.

I meldingen fra ministeriet heter det at alle «orginale og offisielle» kontrakter med departementet fortsatt gjelder. Den uttalelsen gledet DNO-tilhengerne, som har vært skeptisk til påstander om at selskapets kontrakter ikke er godkjent av føderale myndigheter. De tolket uttalelsen som at DNO-kontraktene er gyldige.

Spørsmålet som vel fortsatt savner sitt svar på slutten av fredagen er hvorvidt uttalelsen om «orginale og offisielle» kontrakter inkluderer DNO. Det norske oljeselskapet har sin avtale med regionale myndigheter, og ikke oljeministeriet i Baghdad. Ifølge aksjeanalytiker Bjørn Inge Tønnesen i DnBNor, angår ikke denne uttalelsen DNOs kontrakt.

Kursen i DNO endte tross den uavklarte situasjonen opp med hele 6,83 prosent.

Dagens vinneraksje ble likevel spillselskapet Funcom, som steg med 10 prosent. Oppgangen kom etter en analyse som spår en årlig dobling av inntektene fra onlinespilling, hvor Funcom er en verdensledende aktør.

Oljeprisen gjorde et solid hopp fredag, og steg med hele to prosent. Det trakk både Norsk Hydro og Statoil opp på Oslo Børs. De to store oljeselskapene steg med henholdsvis 1,18 og 1,16 prosent.

Like godt gikk det ikke for en annen oljerelatert «blue chip», nemlig John Fredriksens Frontline. Etter å ha presentert årsresultatet for 2005 fredag morgen, falt aksjen med 0,76 prosent.

Etter kursrally i Yara, og en solid opptur for oljeaksjene, endte Oslo Børs på 358,37 poeng, opp hele 1,1 prosent sammenlignet med torsdagen. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 9,83 milliarder kroner - litt lavere enn gjennomsnittet på Oslo Børs hittil i år.

Uken sett under ett steg Oslo Børs med 0,93 prosent.

I Europa endte de tre store indeksene, Cac40 i Paris, FTSE i London og Dax i Frankfurt opp mellom 0,1 prosent og 0,4 prosent.

Fredag ettermiddag faller aksjemarkedene i USA. Etter en drøy times handel er Dow Jones ned med 0,28 prosent, mens S&P 500 og Nasdaq faller med henholdsvis 0,34 prosent og 0,51 prosent.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken