Gå til sidens hovedinnhold

- Ytterst alvorlig

Lasse Qvigstad, daværende aktor i Treholt-saken han tar opplysningene i Treholt-boken ytterst alvorlig.

- Vi må nå først få lest boken og satt oss nærmere inn i påstandene før vi tar stilling til hvilken måte saken skal følges opp på, sier han til Aftenposten.

Arne Treholts forsvarer, Harald Stabell, sier at det vil være oppsiktsvekkende om ikke påtalemyndigheten ber Gjenopptagelseskommisjonen om å gjenåpne saken.

– En gjenåpning av saken krever rimelig sannsynlighetsovervekt for at bevis er forfalsket. Dokumentasjonen er meget overbevisende. Forfatterne har gjort en fantastisk etterforskningsjobb, sier Stabell.

Daværende leder for Politiets sikkerhetstjeneste, Jostein Erstad, beskriver på sin side opplysningene om at politiet skal ha konstruert bildet som «tull».

Han avviser overfor Aftenposten at politiet skal ha endret bevismateriale i etterkant.

- Dette var reelt, og lagt fra som grundighetsbevis. Noe retten også godtok. Retten har aldri vært i tvil om dette, sier Erstad til avisen.

- Oppkonstruert tvil

Nåværende lede for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Janne Kristiansen, vil ikke uttale seg om detaljene i boken før hun har lest den.

Hun ledet Gjenopptakelseskommisjonen som konkluderte med at det ikke var grunnlag for å ta opp igjen saken.

Selv om de nye opplysningene om tapen på kofferten ble ikke omtalt i gjenopptakelseskommisjonen, og er ikke omtalt i kommisjonens rapport, sier Kristiansen at beskyldninger om pengebeviset har fremkommet tidligere og er blitt grundig vurdert.

- Dette er alvorlige beskyldninger, men påstander som vi i kommisjonen i store trekk har fått fremsatt fra Treholt, og som vi har grundig undersøkt og vurdert. Min første reaksjon at dette er en oppkonstruert tvil. Men jeg understreker at jeg ennå ikke har lest boken, sier Kristiannsen til Aftenposten.

(NTB/Nettavisen)

Kommentarer til denne saken