NY RANGERS - MONTREAL 1-0:

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Mats Zuccarello Aasen (26) fra Oslo blir i neste uke den første nordmannen noensinne på isen i en Stanley Cup-finale.

Det ble klart natt til fredag, da New York Rangers vant 1-0 mot Montreal Canadiens i kamp seks av deres semifinaleduell. Rangers vant dermed 4-2 i kamper.

New York Rangers har dermed vunnet Prince of Wales Trophy som det beste laget i NHLs østre avdeling.

- Dette er guttedrømmen, helt klart! Å spille en Stanley Cup-finale er det ikke mange som får oppleve, sier Mats Zuccarello til Nettavisen.

Han var kanskje Rangers' beste spiller i den avgjørende matchen. 26-åringen er en mann som sjelden bruker store ord, men selv han må innrømme at han har oppnådd noe spesielt når han nå blir første nordmann i NHL-finalen.

- Det stort og noe man setter pris på.

Han setter også pris på at stadig flere nordmenn velger å sitte opp om nettene for å følge ham i NHL.

- Da er det jo fint at man kan gi dem litt glede. Jeg tror det er stort for alle i familien min og alle som har gitt meg støtte opp gjennom årene, sier Zuccarello.

Første finale spilles onsdag i neste uke. Motstander blir enten Los Angeles Kings eller Chicago Blackhawks. Kings leder 3-2 i deres semifinale.

- Kan bli bedre

Ingen ville trodd at New York Rangers skulle komme til finalen dersom man hadde spurt dem i slutten av oktober. Broadwaylaget startet sesongen med sju tap på sine ti første kamper og slet med å finne seg til rette i systemet til lagets nye trener, Alain Vigneault.

Etter hvert løsnet det.

- Det har vært en opptur hele veien. Det har vært utrolig stort å spille med det laget her. Nå får vi sjansen til å spille om det gjeveste trofeet innen hockey. Forhåpentligvis kan det bli bedre, sier Zuccarello med et smil til Nettavisen.

Han tror lagmoralen i Rangers er en av årsakene til suksessen.

- Det er klart at alle trives i det laget vi har nå. Vi trives når vi er på "road trip" og det er gøy å være med gutta. Jeg tror det samholdet vi har her nå er ganske spesielt.

New York Rangers trengte alle sju kampene for å gå videre fra både første og andre runde, og fikk det heller ikke lett mot Montreal i tredje runde. Likevel er Zuccarello klar over at finalemotstander blir en enda hardere nøtt å knekke.

- Det blir bare tøffere nå. Det er to gode lag. Vi får sette oss ned og se litt video. Forhåpentligvis kan vi ha en sjanse til å vinne.

Sterk Rangers-start

Mats Zuccarello kom til en stor sjanse etter bare 87 sekunders spill, da han stormet inn i Montreals sone som førstemann og hadde pucken med seg. Avslutningen lurte imidlertid ikke Dustin Tokarski, som fikk tettet igjen rommet mellom beina før oslogutten fikk sendt pucken igjennom den lille åpningen.

Tre minutter senere var Zuccarello involvert i en ny sjanse for Rangers. Denne gang valgte Rangers' nummer 36 å sentre til Derick Brassard, men nok en gang sto Tokarski i veien for blåtrøyene.

Se Zuccarellos målsjanse her (video med tillatelse av Viaplay.no):

HTML EMBED

Matchen startet som ventet med en ekstremt høy intensitet og et livlig publikum i Madison Square Garden. Rangers virket inspirert og åpnet kampen best. Hjemmelaget hadde allerede sendt seks skudd på mål før Montreal fikk sitt første mot Henrik Lundqvist etter 7,30 minutter.

- Hver gang Brassard, (Benoit) Pouliot og Zuccarello har vært på isen, har de skapt sjanser, konstaterte Ed Olczyk, NBCs ekspertkommentator, bare seks minutter ut i første periode.

Zuccarello var nær scoring også midtveis i førsteperioden, da han kom til avslutning fra god posisjon litt til venstre for mål. Skuddet traff Tokarskis hjelm i stedet for nettmaskene bak ham.

Zuccarello best

Montreals stjerneback P. K. Subban likte nok ikke det han så innledningsvis, for han tok over kampen i slutten av førsteperioden og da ble det tidvis kaotisk foran Lundqvist i Rangers-målet også. De virkelig store sjansene ble det imidlertid ikke mange av.

Det må likevel være lov å si at Zuccarello var den dominerende spilleren de første 20 minuttene.

- Zuccarello var den som fikk ting til å skje i første periode. Han har gjort en vidunderlig jobb fra den ene sonen til den andre. Jeg synes han var fabelaktig, skrøt NBCs hockeyekspert Keith Jones i pausen.

Carl Hagelin var nær ved å gi Rangers 1-0 i et undertallsspill helt i starten av andre periode, men Tokarski rakk så vidt å sideforskyve seg da svensken gikk bak og rundt mål før han prøvde å styre den inn nede ved stolperoten.

Noen minutter senere skapte New York Rangers sjanse etter sjanse mens Subban satt utvist. Et par av dem var også virkelig store. Derek Stepan kom nærmest, da han skjøt pucken i stolpen etter at den var innom Tokarski.

Midtveis i matchen sto det fremdeles 0-0. Det var på grensen til utrolig - Montreal burde ha ligget under med et par mål på dette tidspunktet. I stedet var altså lagene like langt, og mange satt nok med en følelse av at det ville være svært typisk om det var Montreal som fikk 1-0-målet i stedet for Rangers.

Moore skaffet 1-0

Snaut 13 minutter ut i andre periode pådro Andrej Markov seg en utvisning for Montreal. Rangers fikk dermed kampens tredje mulighet i overtall, men også dette ble fruktløst.

Montreal fikk en gigantisk målsjanse rett etter at Markov hadde sonet sine to minutter i fryseboksen, da Thomas Vanek plutselig hadde både pucken og en lagkamerat med seg alene mot Henrik Lundqvist. Svensken gikk seirende ut av duellen med østerrikeren, ved hjelp av herlig akrobatikk, selv om det en stund så ut til å ende med motsatt resultat.

HTML EMBED

Det gjensto 1,53 minutter av andre periode da det første målet kom. Fjerderekken til Rangers etablerte seg i Montreals sone, og til slutt fikk Derek Dorsett sendt pucken langs vantet til Brian Boyle bak mål, og han sentret ut til Dominic Moore, som scoret på Dustin Tokarski fra kloss hold.

Et mildt sagt fortjent ledermål.

Både fordi New York Rangers hadde spilt best og skapt flest sjanser, og fordi det var nettopp Dominic Moore som scoret.

Han spiller med nummer 28 på ryggen for å hedre sin avdøde kone, som døde av kreft i starten av 2013. Les historien her.

HTML EMBED

Montreal satte inn et voldsomt trykk etter scoringen til Moore, og bortelaget ble belønnet med et overtallsspill da Brad Richards pådro seg en utvisning da han så seg nødt til å hekte Thomas Vanek idet Canadiens-stjernen var i ferd med å føre pucken fram til en eksepsjonelt god målsjanse.

Mer Zuccarello

Canadiens fikk 1,48 minutter med én mann mer på isen i starten av tredje periode. Det betyr at det franske laget ikke klarte å score i overtallsspillet. Montreals overtallsspill var fenomenalt og scoret åtte ganger mot Boston Bruins i andre runde av sluttspillet, men har slitt voldsomt mot Rangers, hvor det bare har blitt to nettkjenninger.

Mats Zuccarello spilte seg til enda en stor målsjanse snaut seks minutter ut i tredje periode, da han førte pucken forbi en motstanderback, rundt målet og hadde en nokså tom ramme å male pucken på, men han klarte ikke å løfte pucken nok til å finne lerretet.

I stedet fortsatte han og rekkekameratene å presse Canadiens hjemover, men nok en gang klarte bortelaget å komme helskinnet unna.

New York Rangers dominerte stort også i starten av tredje periode, og Montreal hadde flere ganger vanskeligheter med å håndtere farten til spillere som Carl Hagelin, Chris Kreider og Mats Zuccarello.

Etter 50 minutters spill hadde Montreal bare fått avgårde 14 skudd på Henrik Lundqvist.

Brad Richards fikk sjansen til å øke til 2-0 med rundt åtte minutter igjen av tredje periode, etter at Martin St. Louis spilte ham fri da hans aggressive forsvarsjobb mot P. K. Subban ble belønnet med tilgang til pucken.

Idet Montreal Canadiens skulle sette inn sitt siste, desperate støt, pådro Brandon Prust seg en utvisning og dermed fikk New York Rangers spille i overtall da kampuret viste at det gjensto omtrent seks minutter av matchen.

Montreal holdt unna i undertallet. Trener Michel Therrien tok ut keeper Tokarski for en sjette utespiller da det var 1,53 minutter igjen av kampen. Det førte til at Montreal endelig fikk satt inn et skikkelig press på Rangers.

Rangers holdt imidlertid unna og vant 1-0.

New York Rangers er dermed i finalen for første gang siden 1994, da laget sist vant Stanley Cup.

Se høydepunkter her (med tillatelse fra Viasat og Viaplay.no):

HTML EMBED