Gå til sidens hovedinnhold

Fagre Arve fra Stryn

Årets hovedartist under Moldejazz er Arve Henriksen som opprinnelig kommer fra Stryn. Nå har han hele verden som arbeidsfelt og han la lista høyt for sine seks andre konserter med åpningsseansen.

(MOLDE/SIDE2:) I løpet av de siste åra har trompeteren, komponisten og bandlederen Arve Henriksen i stadig større grad framstått som en av de viktigste nye stemmene på sine instrumenter og med sin musikk.

Han tilhører de som man i løpet av kun et lite anslag kan slå fast er han – og det kunne ikke ha vært noen andre heller.

Som åpningskonsert under årets festival hadde Henriksen ønska å presentere musikken fra sin ferske cd på det tyske storselskapet ECM, «Cartography».

Med sin grønne sjøllysende trompet satte han umiddelbart stemninga der han skapte stemninger, malte landskap og tok oss med til steder de færreste av oss har vært på tidligere. En tekst resitert av hans gode kollega David Sylvian fra gruppa Japan gjorde også det hele enda mer annerledes.

Med seg hadde han et kremlag med Jan Bang på live sampling, Helge Andreas Norbakken på perkusjon og Eivind Aarset på gitar. Lydbildene de fire skapte til sammen var av det totalt unike slaget – til tider suggererende, til tider nesten hypnotiserende. De fire, både hver for seg og kollektivt, opplevdes som malere som frambrakte de vakreste og åpneste bilder.

Henriksen synger gjennom trompeten, synger uten trompet på sitt helt eget språk, spiller på to trompeter samtidig og gir seg sjøl, musikken og oss massevis av tid til å dykke ned i den. Tonen hans, med en nydelig japansk særegenhet i seg, er av det usedvanlig vakre og personlige slaget og musikken er full av kontraster og dynamikk. Strålende lyd av Geir Østensjø og tøff, kreativ lysdesign av Finn Landsperg gjorde dette til en totalopplevelse av det sjeldne slaget.

Arve Henriksen og vennene hans takka av med en nydelig, nesten vuggesang-liknende sak. Mye søvn blir det neppe på hovedpersonen Arve Henriksen – han skal nemlig spille seks konserter til de nærmeste fem dagene.

Det fullsatte Bjørnsonhuset i Molde var overbegeistra for det de fikk høre – de har mye å glede seg til i dagene som kommer også. Fagre Stryn blir nemlig ikke vakrere enn det Arve Henriksen gjorde til med sine tolkninger av «Cartography».

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken