Gå til sidens hovedinnhold

Tilbudt 100.000 for å bekrefte Ulvang-forhold

Arve Tellefsen trodde det var en kompis som tulleringte.

(SIDE2:) Adresseavisens journalist Ole-Einar Andersens biografi «Arve Tellefsen. Æ må jo spæll?» kommer ut i morgen, 17. september. Det er berettelsen om Norges fremste fiolinist fra hans barndom i arbeiderstrøket i Trondheim til der han er i dag, fremdeles i fulll jobb i en alder av 76 år, fremdeles brubygger mellom det elitistisk klassiske og mer folkelige.

- Ung og sulten
Biografien er tematisk skrevet. Og hvert kapittel omhandler store begivenheter i Tellefsens liv, foruten kapittelen Rondo Amoroso, som må sies å være en oppsummering av den mer private historien om Tellefsen.

Vi stifter bekjentskap med Tellefsen som ung, sulten musiker i København, som første år på konservatoriet levde han på dansk rugbrød, margarin og melk før han fikk stipender.

Tellefsen ble raskt populær både i Danmark og Norge og mye omskrevet. Langt flere enn ventet satte derfor portvinen i vrangstrupen og skjelte ut nasjonalikonet da han bramfritt inngikk et samarbeid med Knutsen & Ludvigsen. Noen mente dog at han «prostituerte seg».

Senere har Tellefsen nettopp oppfordret til og forent klassisk og folkelig, og ikke minst gjort klassisk musikk langt mer populær gjennom sin suksess, Oslo kammermusikkfestival.

Biografien går også inn på Tellefsens privatliv og hvordan det i tiår måtte vike for musikken. Den forteller hvordan Tellefsen hadde det da hans nåværende kone giftet seg med en annen og han innså at han burde vært ærligere både mot seg selv og henne. Men så var ikke toget gått likevel. Da kona Kristin Slørdal ble skilt, tok de opp vennskapet. I 2000 kom deres første barn til verden.

Han var 64 år gammel. Da den første ultralyden viste at dette så greit ut, sprakk Tellefsen til en nær kamerat to måneder ut i svangerskapet og freste rundt av glede på sparkesykkel på hotellet i Berlin med Nidarosdomens guttekor. Så får det være at nyheten ble trykket i VG før Slørdal hadde fått informert sin arbeidsgiver. I 2005 giftet de seg.

Norges rareste romanserykte
Andersen tar også opp det som må være et av Norges rareste romanserykter, nemlig at den da ugifte Tellefsen skulle ha innledet et forhold til den ugifte langrennsløperen Vegard Ulvang i 1993. Til dags dato vet kun de involverte hvem det var som spredte ryktet.

Men ifølge Tellefsen skal det ha vært to litt for fulle journalister i idretts- og pressemiljøet, som en sen natt ville se hvor fort et spinnvilt rykte kunne spre seg. En av dem ringte inn «tipset» til en tabloidavis.

- Historien ble aldri trykt i noen avis, men i løpet av noen dager spredte den seg fra Oslo til Alta», skriver Ole-Einar Andersen i boka. Og det var da den tids konkurrent til Se og Hør, billedbladet Nå! ringte Tellefsen og tilbød ham stormende 100.000 kroner for å selv bekrefte historien. Om han ikke bekreftet den, ville de trykke historien uansett. Tellefsen trodde det var en kompis som tulleringte.

Vegard Ulvang var den første som sto fram med sin italienske langrennskjæreste, Manuela di Centa og avkreftet det hele. Arve Tellefsen valgte å sende ut en pressemelding der han forklarte at ryktet var så borti veggene dumt at han først ikke ville kommentere det. Og at han nok kunne ha stått inne for det om han var homofil.

Det hører med til historien at Tellefsen og Ullvang hadde møtt hverandre én gang. På en fellessamling der Ullvang ga tøyetips til løpeglade.

«Arve Tellefsen. Æ må jo spæll?», gis ut på Aschehoug forlag.

Kommentarer til denne saken