Gå til sidens hovedinnhold

Arver mer etter boligfesten

Prisveksten i boligmarkedet kommer arvingene til gode.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Mange har tjent fett på de siste årenes drastiske prisøknninger på eide boliger. Dette gjør også at mange finner et lysglimt i sorgen når slektinger dør og arven skal fordeles, skriver Ugebrevet A4, som utgis av danske LO.

NA24 - din næringslivsavis

En undersøkelse gjort av Arbejderbevægelses Erhvervsråd på oppdrag fra Ugebrevet A4, viser at boligprisene har hatt en enorm betydning for mye avdøde dansker etterlater til sine etterkommere. I 1997 etterlot en avdød danske som eide sin egen bolig knappe 1,1 millioner kroner. I 2006 var beløpet nesten fordoblet, og utgjorde over 2 millioner kroner. De 10 prosent rikeste boligeierne etterlater nesten åtte millioner til deres arvinger.

- Tallene viser tydelig at utviklingen som har vært i kapitalgevinsten på eiet bolig, slår igjen gjennom på arven, sier professor i økonomi, Peter Birch Sørensen til Ugebrevet A4, og fortsetter:

- Boligmarkedet har i en årrekke vært i ualminnelig god form, og vi har hatt meget voldsomme prisstigninger. Dermed er det oppstått en stor, uplanlagt og uventet arvepot arvingene får glede av, sier han.

LO mener likevel det finnes ett skår i gleden i denne arvefesten: De skyhøye boligprisene og tilhørende arveeksplosjon er med på å øke forskjellene i samfunnet, mener organisasjonen.

Avdøde som ikke eier egen bolig, kan nemlig i gjennomsnitt etterlate kun 246.600 kroner til sine kjære.

- Den ulike fordelingen i boligevinster blir ført videre til neste generasjon, slår professoren fast.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis