Følg oss på FACEBOOK

Asias barer er essensielle kompasspiler som forteller mye om hvilken retning politikken tar og hvordan befolkningen har det. Surrende takvifter og et elegant, diskret interiør inviterer til refleksjon – ofte iblandet en dose melankoli. Barene blir holdepunkter på et kontinent der byene, mer enn andre steder, skifter personlighet et besøk til det neste. Et engang sjarmerende Singapore-kvartal plutselig forvandlet til parkeringshus. En hotellperle i Penang ved Malakkastredet er «restaurert» til det ugjenkjennelige.
Mine favorittbarer er ikke alltid kjent for innovative drinker, men steder jeg får servert de beste historiene. På enkelte er det interiøret og atmosfæren som taler til meg, andre steder er det bartenderen eller et fascinerende klientell.
De jeg liker aller best har gjerne vært der en stund. De har opplevd både blodige borgerkriger, arrogante koloniherrer eller vært observasjonsposter mot Asias økonomiske revolusjon. Men også de nyeste kan ha sin sjarme.

Last ned gratis destinasjonsguider til ASIA

Bangkoks Sirocco Skybar

Jeg tar første drink i Bangkok. Navnet betyr Englenes by, og baren jeg sitter ved berører nesten skyene.
– A Strawberry Daiquiri, please.
Drinken kommer raskt. Iskald og frisk. Smaken står ikke tilbake for utsikten fra takterrassen på skyskraperen State Tower. Drinkens farge står godt til de myke, skarlagensrøde skyene som driver mot skumringstimen og Cha Praya-elven. Bangkoks eksosdis klarer ikke helt å skjule lysene som tennes i templer, parker og på gatekafeene langt der nede.
Jo da, Sirocco Skybar på Lebua Hotel i State Tower fortjener definitivt en plass på listen over mine favorittbarer i Asia. Bangkok har etter hvert mange lekre «sky bars» høyt oppe under himmelhvelvingen. Der betaler du gjerne litt ekstra for eksepsjonell utsikt og monden atmosfære gjennom stive drinkpriser.

LAST NED GRATIS GUIDE TIL BANGKOK

Singapore Sling

Også andre barer i Asia trosser de lave vekslingskursene. På Raffles hotel i Singapore lever de for eksempel godt på at drinken Singapore Sling ble til her, men ikke furt dersom du må innta en forenklet versjon av klassikeren i selskap med turisthorder ute i samme ærend som deg selv.
Da anbefales heller baren på det desidert mer trendy, og ikke så overrestaurerte Goodwood Park Hotel, der kolonitidens stemning henger igjen i mahognien under de enorme Traveller-palmene.

LAST NED GRATIS GUIDE TIL SINGAPORE

New York Bar i Tokyo

Prisene er også stive på to av Hyatts flaggskip. På hotellkjedens moderne skyskrapervariant i Shanghai gjorde heisens hastighet meg nesten like svimmel som utsikten fra barkrakken. Eller var det et par shots med årgangstequila som gjorde susen? Den hyperelegante New York Bar på Hyatt i Tokyo er på sin side blitt ekstra populær og kjent etter filmen «Lost in Translation», der Bill Murray og Scarlett Johansson drakk seg gjennom døgnvillheten.

LAST NED GRATIS GUIDE TIL TOKYO

Togdrink i Lhasa

Er du ennå ikke høydesyk, så inviterer jeg deg gjerne på et glass om bord i det relativt nye toget som nå krysser det kinesiske høylandet og tibetanske fjellplatået på vei til Lhasa. Prøv et par øl i restaurantvognen når toget stopper ved toppunktet, Tan Gula-passet på 5068 moh. Len deg tilbake og kjenn hvordan promille og oksygenmangel kicker inn. Billig børst, og utsikten er kostelig.

Rum Doodle i Katmandu

Nok en høy drink? Kathmandu mangler ikke på steder som kan oppfylle væskebehovet etter Himalaya-turen, og bestefaren til alle vannhull her er gode, gamle Rum Doodle. Den værbitte baren gjelder fremdeles som treffsted for Nepal-elskere, klatrere og fjellfolk, og oser av vågale bedrifter og vanvittige historier fra veggene. Her kan du dessuten spise gratis resten av livet. Alt du må gjøre er å bestige Everest først...

Coliseum Cafe i Kuala Lumpur

Et annet spise- og drikkested som nekter å gi seg, selv om de eldgamle servitørene så vidt klarer å subbe seg bortover gulvet, er Coliseum Cafe i Kuala Lumpur. Her kom engang malayiske tinn- og gummibaroner for å feire høye priser på børsen. Nå er det turister som kommer for å drikke iskald pils og spise stedets spesialitet, en brennhet pepperbiff som må inntas med stor smekke rundt halsen. Du hadde også trengt hatt, for når den kokende sausen treffer din smijernstallerken, fyker den nemlig opp mot taket som en liten vulkaneksplosjon – før den avkjøles av de gammeldagse air condition-apparatene, og faller ned som brun nedbør. Et sted å bli glad i.

Last ned gratis destinasjonsguider til KUALA LUMPUR

Phnom Penh og FCC

Men ekte barhoppere må stadig videre. Vi drar til Mekong-floden, hvis bielver danner sørøst-Asias blodårer. Phnom Penh er hovedstaden i Kambodsja, og byens promenadegate langs elven er som en julekalender av vannhull, der det meste et menneske begjærer er til salgs – med godt prutningsmonn.
Selv pleier jeg ikke å nøle mange sekundene etter ankomst. Jeg praier en sykkeldrosje som tar meg til FCC, Foreign Correspondents Club.
En gang var dette en slags klubb med nokså åpent medlemskap for tørste journalister, bistandsarbeidere og diplomater. Nå holder det bare å være tørst, noe man lett blir etter noen timer i byens støvete gater og skrekkhistorier om Røde Khmers terrorregime som trenger seg på overalt.
For de fleste tilreisende er likevel dette bare et transittstopp på vei til Siem Reap, vertskapsby for pilegrimer til det enorme tempelkomplekset Angkor Wat. Jeg liker meg i Siem Reap. Jeg liker munkene som rusler under skyggefulle trær, fraværet i det landsbypregete sentrum av turistbussene som frakter alt for mange turister til stadig hesligere blokkhotell i utkanten. Jeg liker også Pub Streets mylder om kvelden, men mest av alt den dovne elven som speiler franske kolonihusfasader, og de unnselige barstolene på bredden, rett utenfor det sjarmerende Angkor Bopha hotellet. Dette er stedet å innta en Gin Tonic mens stjernene dukker opp mellom trekronene.

Greens bar i Vietnam

Heller ikke i Vietnam er krigshistoriene langt unna, selv om førti år snart er gått etter krigen med USA. «The Quiet American» kalles gjerne Saigons bibel, og ble ført i pennen av Graham Greene, som fra baren på Majestic Hotel observerte krigens forspill. Hotellet er der fremdeles. Baren også, med utsikt til det travle livet på elven.
Selv om byen nå heter Ho Chi Minh City, vil den alltid forbli Saigon for innbyggerne. Og omgitt av Temple Clubs jugend-interiør blir du hensatt til tiden da franske koloniherrer kunne velge mellom en opiumspipe eller en fransk burgunder – og ofte endte med begge deler. Skulle støyen fra restaurantterrassen ovenpå sive inn av vinduene, ta det som et hint. Der serveres byens beste skalldyrmat, og du griller den selv.

LAST NED GRATIS GUIDE TIL HO CHI MINH

Hotelbar i Columbo

Vi drikker oss videre over bøljan blå til Sri Lanka, og til Galle Face Hotel i hovedstaden Columbo. Sånn var det å være kar i gamle dager. Pink gin, bleke diplomatfruer i blomstrete kjoler, takviftene som strever seg langsomt rundt, men det gjør ikke noe, for havbrisen får tropevarmen til å fordufte. Minnene sitter derimot sterkt fra baren i United Nations-lodgen oppe i beleirete Jaffna, der Singha-pilsen kostet et par kroner halvliteren og bevæpnete vakter sto utenfor, mens det nye bandet til FN-minesøkerne spilte sin favorittlåt – U2s «I Still Haven’t Found What I am Looking for»?

Nirvana på Bali

På en mindre, men svært populær øy lenger øst, nemlig indonesiske Bali, ligger aussie-barene tett. KuDeTa finnes det derimot bare én av, og den må også med på listen over mine personlig favorittbarer i Asia. Her er stemningen heftig, men tilbakelent med verdensmusikk på høyttalerne, og lounge-liggestoler noen meter fra brenningene, der skummet glimter hvitt i strålene fra sterke lyskastere. En Vodka Cranberry i hånden - og nirvana er ikke langt unna.

LAST NED GRATIS DESTINASJONSGUIDE TIL BALI

Anbefalte vannhull

Thailand

Sirocco Skybar på Lebua Hotel i Bangkok

Vietnam

Majestic Hotel i Ho Chi Minh City

Temple Club i Ho Chi Minh City
29 Tan That Thiap Street

Indonesia

KuDeTa på Bali

Malaysia

Coliseum Cafe i Kuala Lumpur
100 Jin Tunku Abdul Rhaman Street, Little India

Singapore

Raffles Hotel

Goodwood Park Hotel

Kambodsja

Foreign Correspondents Club i Phnom Penh

Nepal

Rum Doodle i Kathmandu

Japan

Hyatt Hotel i Tokyo

Kina

Hyatt Hotel i Shanghai

Sri Lanka

Galle Face Hotel i Colombo

ABONNER PÅ REISER & FERIE