Gå til sidens hovedinnhold

- Det er ikke bare å slette appen

- Det er foreldrenes ansvar å være på digitale arenaer og oppdra sine barn, sier politimann Ragnar Foss.

(SIDE2:) Under tittelen «Mobbing? ... Selvfølgelig. Ikke det minste rart, tar forebyggende ungdomskoordinator og politimann Ragnar Foss ved Fredrikstad politikammer tak i ask.fm-debatten.

Foss jobber med ungdom under 18 år, samtidig som han er «godt voksen sjæl», som han sier. I sitt daglige politivirke møter han stadig foreldre og barn som vil anmelde netthets.

Overraskede foreldre

- Foreldre og barn kommer til oss med utskrifter med ekstremt innhold. For mange foreldre blir det en negativ opplevelse når vi går tilbake i eldre logger og de får se hvordan deres eget barn håndterer kommentarer på nettet, sier Foss til Side2.

Han sier at de ser at denne type mobbing som ask.fm øker i omfang fordi den er anonym, og også tiltrekker seg personer som kanskje ikke ville stilt seg opp i skolegården.

- De er kanskje ikke i front, men er nummer 30 eller 40 til å kommentere at du ikke har livets rett eller burde ha hengt deg, sier han.

LES SJEFREDAKTØR STAVRUMS KOMMENTAR: Ask.fm tillater farlig mobbing

I et innlegg under Østfold politidistrikts Facebook-side skriver Foss dette;

«Sentralt fra regjeringer og departement og lokalt fra kommuner og skoler presenteres det prosjekt og forfattes manifest om bekjempelse av mobbing. Akkurat denne regjeringen - dette departementet - denne ministeren - denne ordføreren - denne skolen skal nå fronte kampen.

Har vi ikke enda forstått at våre barn ikke gjør som vi sier, men som vi selv gjør ...»

HER KAN DU LESE HELE INNLEGGET

Sletting ingen løsning

Ragnar Foss sier til Side2 at det slett ikke bare er «å slette appen og ikke være på den ene siden», slik foreldre synes at løsningen ofte er.

- Når du er ung og skal følge med på den sosiale arenaen i dag, må du være der det skjer, og det er på sosiale medier. Det er ikke bare å slutte å ha den kontakten, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foss er klar på at foreldre vet altfor lite om den digitale arenaen deres barn ferdes på, og at de stilltiende godtar at det er sånn.

Former våre barns oppførsel

- De sender barna, som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, ut på arenaer der de ikke vet hva som foregår. Dette handler ikke om kontroll, men om å skaffe seg kunnskap. Foreldre må bruke tid og lese all den dritten som skrives der, sier han.

Samtidig mener han at voksnes digitale oppførsel er med på å forme barnas oppførsel. Og fjernsynet viser at den som baksnakker mest, vinner de store konkurransene.

- Dersom man i dag har tenkt å gjøre noe med mobbingen i samfunnet må v selv bli oppmerksomme på hvordan vi oppfører oss og hva slags forbilder vi er for våre barn, sier Foss.

- Analfabeter

Mediehuset Nettavisen eier blogg.no, som daglig ser at ungdom og voksne ikke klarer å beherske seg i kommentarfeltene. Foss støttes av daglig leder, Kjetil Manheim.

Han vil gå så langt som å si at foreldrene er digitale analfabeter i dag.

- Foreldre over hele verden er analfabeter i forhold til nettjenester, på et helt annet nivå enn de var for noen år siden, mener han.

En tjeneste som ask.fm gjør at man slipper å ta stilling til det som skrives og mobbingen som foregår, mener han.

- Det krever mot å stå fram og si noe i skolegården. Da kommer empatien inn og man tenker på konsekvensene før man gjør det. Det gjør man ikke på en tjeneste som ask.fm, sier han.

Negative og slemme kommentarer er et problem på de fleste sosiale medier. I motsetning til blogg.no, har ikke ask.fm noen sosial kontroll administrativt.

- Jeg mener at foreldre må vite hvordan Instagram, Facebook, Snapchat og Ask.fm fungerer. Jeg er stor motstander av kontroll, man skal vise tillit til sine barn, men du må også vise at du er til stede der de er til stede. Ellers abdiserer du fra foreldrerollen, sier Manheim.

Ikke rakettforskning

Han mener foreldre må ha samme holdning til ask.fm som til det som skjer i skolegården.

- Det handler ikke om å gå kurs, men faktisk å registrere seg og se og lære hvordan tjenestene fungerer, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Manheim mener foreldrene bør begynne tidlig. På den måten føler ikke barnet at du plutselig vil overvåke dem.

Samtidig bør foreldre også ta opp sin egen måte å bruke sosiale medier på.

- Det handler ikke bare å spørre seg om hvorfor de bruker sosiale medier som de gjør, eller at de bruker dem, men også hvordan de bruker dem, sier han.

LES OGSÅ:

- Ikke si «vennen min» til meg. Jeg vet ikke hvem du er
«Hvorfor i helvete er du født? Hele Sarp venter på at du skal ta selvmord»
«Du er så jævla stygg. Du tror du er så fin, men egentlig er du et null. Jævla hore!»
Skoler advarer mot mobilapp
Vil navngi mobberne på chatteside
Pappa mener dette nettstedet drepte datteren hans

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken