(SIDE2): 3. juli 2009: Hellbillies har stått på scenen under Skippagurra-festivalen som headlinere. Bandet skal til å avslutte konserten, og er på vei tilbake ut på scenen - men vokalist Aslag Haugen kommer til de andre bandmedlemmenes forundring ikke på igjen. Årsaken er tragisk: Det er ingen gjerder rundt scenekanten, Aslag har tatt et feil skritt og har falt 1,7 meter ned. Han brekker begge håndleddene og nakken.

- Jeg husker jeg falt, så ble det svart.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Side2 møter Hellbillies-vokalisten nesten et år senere, på en av de spesielle sommerdagene der Oslo viser seg fra sitt fineste – sola skinner, det er varmt og asfaltlukten blander seg med duften av syrin. En skarp kontrast til ulykken som kunne kostet Haugen både førlighet og karriere.

Like skarp kontrast er det at til tross for skadene til Aslag, gir Hellbillies nå ut sitt 12. album - og i år feirer de 20 år som band.

- Hadde flaks
Da Aslag falt under Skippagurra, beveget han seg noen meter unna der han traff festivalbakken, uten at han husker noe av det. Han kom først til bevissthet etter en stund. Da hadde hjelpemannskaper stabiliserte nakken på vokalisten - noe som ifølge ham selv trolig var med å redde han fra å bli lam - og deretter ble han sendt av sted med sykebil til Kirkenes.

Etter en flere mil lang kjøretur ble det vel fremme på sykehuset konstatert nakkebrudd.

- Jeg brakk nakken på et sted som gjør at det kan gå begge veier. Man kan bli helt fin igjen, eller man kan bli lam. Samme sted som fotballspiller Dagfinn Enerly. Han ble liggende, jeg hadde flaks, sier Aslaug til Side2.

Siden da har det vært relativt stille rundt både han og bandet. Det siste året har vært preget av å trene seg opp og tilbake til normalt.

Les: Hellbillies-vokalist skadet

Les også: - En hårsbredd fra å bli lam

- Tungt
- Det var selvsagt stunder der jeg hadde det tungt, der jeg har lurt på hva jeg skal gjøre dersom det ikke blir mer musikk. Men stort sett klarte jeg å fokusere på andre ting. Jeg begynte tidlig å trene håndleddene, og de er helt fine igjen nå, det eneste jeg merker er at de er ekstra kalde om vinteren. Men det kan jo komme av alle skruene som sitter i dem, sier han, mens han vrir på hendene.

Langt mer alvorlig var nakkeskaden. I tre måneder gikk han med krage, før han gradvis øvde seg opp ved å ta den av noen timer om dagen.

- Muskulaturen i nakke og øvre del av ryggen var helt føkka, og jeg var bekymret. Det er jo først når kragen er av at man vet om det har gått bra, sier Aslag, og sier han har sluppet unna både hodepine og større plager.

HTML EMBED

Ny motivasjon
Da kragen var av begynte han å skrive låter igjen, og ved påsketider var materiale til et nytt album på plass. Broren Lars Håvard har produsert plata, og gutta er klare for ny turné

Mandag kommer deres 12. skive, «Leite etter Lykka» - singelen med samme navn har snurret og gått på radio en stund allerede. Ifølge Aslag er noen av de tolv låtene på plata typisk Hellbillies, mens andre kan få folk til å skvette litt. Med seg på skiva har de blant annet Benedicte Narum.

- Jeg vet ikke om låtene har blitt annerledes som følge av ulykken, det må andre bedømme. Men jeg har en motivasjon som jeg ikke har hatt på lenge, og jeg er spent på å komme ut på turné igjen, sier Aslag, som mener all øvingen den siste tiden har forberedt ham på de drøyt 50 konsertene Hellbillies har foran seg fram til desember.

- For meg personlig så er jeg ekstra spent i år. Det er ekstra stas, jeg ser det som en seier - jeg skjønner at jeg har kommet gjennom dette året.

Rørt
Mange av konsertstedene som ble avlyst i fjor, får besøk av bandet i år.

- Vi skulle spilt på Buktafestivalen dagen etter ulykken - men vi kommer dit i år. Det gjelder en god del andre steder vi også skulle spilt i fjor, sier Aslag, som sier han ble rørt over oppmerksomheten fansen viste han etter ulykken.

- Det var sterkt og rørende, det var så mange som brydde seg. Jeg fikk mail og henvendelser på Facebook. Det var en voldsom reaksjon fra folk, og det var sterkt å oppleve oppi alt det fæle, sier Aslag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Erstatning
Etter ulykken krevde Haugen og Hellbillies erstatning fra Skippagurra-festivalen, det var snakk om millionbeløp i tapte inntekter og politianmeldelse. Den biten vil han ikke rippe for mye opp i.

- Festivalledelsen har vært veldig ryddige, og ville få det ut av verden så fort som mulig. De hadde ansvarsforsikring, og vi kom til enighet med forsikringsselskapet like før jul

Les: Krever millioner etter fall

Om legene på Ullevål har han mer å si.

- De gjorde en innmari god jobb med å snekre meg sammen igjen, de er helt fantastiske. Men det er en operasjon som kan ødelegge stemmebåndene, forklarer Aslag, og viser arret foran på halsen og forteller hvordan kirurgene går inn, flytter på stemmebåndene og opererer i nakken.

Sangpedagog
Han gikk tidlig til logoped for å lære å øve opp musklene, og kombinerte oppøvingen med å gå til en sangpedagog.

- Jeg følte det var for risikabelt å gjøre alt på egen hånd, det kunne gjort ting verre, sier vokalisten, og legger til at stemmepedagogen muligens har hatt en effekt også på karrieren:

- Hvem vet, kanskje jeg endelig har lært å synge også nå, flirer han.