Gå til sidens hovedinnhold

Åsne beskyldes for sjangerblanding

Er boken til Seierstad dokumentar eller roman? Pressefolk har problemer med å svelge at sannheten er formidlet i fiksjonens form.

- Det er en absolutt fordel å holde pinlig orden på de journalistiske sjangre, forteller Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til fagbladet Journalisten.

Fagbladet har intervjuet mediefolk om hva norske journalister kan lære av striden mellom forfatteren og bokhandleren. Kokkvold får støtte i å problematisere hvilken sjanger "Bokhandleren i Kabul" egentlig er. "Alt i boken er sant", hevder Seierstad. Altså fakta. Seierstad har valgt fiksjonens grep til å formidle denne sannheten. Hadde hun derimot hevdet at boken var en roman, ville debatten vært en helt annen.

- Jeg tror at en av de viktigste lærdommene er sjangerdebatten. Som journalist er Åsne Seierstad underlagt fagets begrensninger – og fagets regler. Som skjønnlitterær forfatter kan hun følge et helt annet sett normer. Mange skribenter har beveget seg mellom rollene, journalist en dag, dikter den neste. Men Seierstad grumser til farvannet når hun påstår at "Bokhandleren i Kabul" er sann, forteller Sven Egil Omdal, kulturredaktør i Stavanger Aftenblad. an leste boken som en fiktiv skildring av en familie, basert på virkelige mennesker.

Pressen i Norge forholder seg til Vær Varsom-plakaten. Denne mener Omdal også må gjelde for en bok som hevdes å være sann.

Fagbladet konkluderer med at Seierstad burde hatt skriftlig avtale med bokhandleren.

- Journalister kan lære at det bør inngås avtaler om intervjuer og deltagende observasjoner som i størst mulig grad er forutsigbar for begge saker, sier Rune Ottosen, professor i journalistikk.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken