(Gudbrandsdølen Dagningen)

«The Fat Duck» ble kåret til verdens beste restaurant i 2005 og i 2020 står den oppført med det maksimale antall stjerner som Michelin-guiden deler ut, nemlig tre.

Restauranten ligger like utenfor London og har plass til litt over 40 gjester. Skal du ha bord der må du belage deg på å vente i underkant av et halvt år – minst.

Der er 47 kokker som jobber på restauranten og av disse er det 13 konditorer. Åsta Tufto (29) fra Lillehammer er en av dem.

Prøvetid og fast jobb

– Sist høst ønsket jeg å prøve noe nytt. Hvis man er så heldig å få innpass i en Michelin-restaurant kommer man først inn på prøve, som gjerne forlenges til noen måneder. Iallfall fungerte det slik for meg. Nå er jeg så heldig at jeg har fått fast jobb og er fulltidsansatt.

– På «The Fat Duck» er det høy arbeidsmoral og noen dager er mer anspente enn andre. Alle vi som jobber her er ivrige etter å levere på høyeste nivå. Folk takler press forskjellig og det er ikke alle dager som er en dans på roser, sier Åsta Tufto som presiserer at hun trives godt på jobben.

– Av kokkestaben er vi tre kvinner, men det er ikke noe problem, for vi blir tatt godt vare på, sier Tufto.

Åstas far og hans søsken vokste opp i Lillehammer. Selv flyttet hun og familien dit da farmoren var blitt gammel og trengte hjelp. Åsta har gått på Lillehammer videregående skole og i yrkesvalget ble det sykepleierutdanning.

– Jeg tenkte det var tryggest å bli sykepleier selv om jeg alltid hadde drømt om å bli konditor. Til konfirmasjonen min bakte jeg alle kakene selv. Kokke- og konditorutdanning fristet likevel ikke. Jeg så ikke mulighetene og kjente ingen som jobbet i den bransjen, forteller Tufto.

Etter å ha jobbet halvannet år som sykepleier fant Åsta ut det ikke var noe for henne. Det var ikke et fag hun brente for.

– Vil jobbe med de dyktige

– Undervegs hadde jeg vært ute og reist mye tidlig i 20-årene. Jeg oppdaget det var mange muligheter for å jobbe internasjonalt hvis man var konditor. Dermed begynte jeg på Zealand Business College som er den eneste skolen i Danmark som tilbyr konditorutdanning.

– Da jeg startet på konditor-utdannelsen hadde jeg en sterk idé om at jeg ville jeg arbeide med dyktige, kreative mennesker, så jeg kunne lære så mye som mulig, forteller Åsta Tufto.

Hun var fascinert av William Curley, en kjent skotsk konditor og sjokolatør. Åsta hadde en av hans bøker. Hun googlet seg fram til e-postadressen. To måneder senere var hun på plass i London med elevplass hos William Curley. Senere gikk ferden til Frankrike der Åsta jobbet alene som konditor på slottshotellet Chateau du Bois Guy.

– Der fikk jeg lage bryllupskaker, makroner og øvd meg på croissanter – det siste til gartnerens store glede, sier Tufto.

Underveis hadde Åsta Tufto mange ganger, og uten hell, søkt om å få jobbe hos danske Tor Stubbe som er en nestor i nordisk sjokolateri.

I 2017 fikk Åsta Tufto endelig jobben og fikk være med Tor Stubbe blant annet i finalen i World Chocolate Masters 2018.

– Å jobbe der var en fantastisk opplevelse. Der jeg fikk være kreativ og tilegne meg mye kunnskap. Det gikk mange timer med til å prøve ut oppskrifter som ikke ble til noe, prøvesmake underlige kombinasjoner, som for eksempel da vi prøvde å erstatte sitronjuice med maur. Det ble ikke en kjempehit, kan du si. Dessuten var det litt ulekkert å se maurbein i pralinerpasten. Hos Tor Stubbe var det kun kreativiteten som satt grenser. Vi lekte selvfølgelig mye med sjokolade; støpte, spikket, modellerte, gnikket og pusset. Det var veldig morsomt å omgi seg med så mange dyktige mennesker både i Danmark og fra hele verden under selve finalen, forteller Tufto.

Blumenthals filosofi

Fra sist høst har Åsta Tufto jobbet på «The Fat Duck». Heston Blumenthal er kokken som driver restauranten. Han er verdenskjent blant annet gjennom kokkeprogrammer på BBC og Discovery.

– Det som gjør det så interessant å jobbe med Heston Blumenthal er at han er en fremragende kokk med god tilgang til gode og spennende råvarer. Han er kjent for sin molekylære gastronomi, Altså han dykker ned i hvordan de kjemiske prosessene forholder seg og forandrer seg under tilberedning av mat. Han tar gjerne kjente smaker og setter de sammen i nye sammenhenger eller konsistenser, forteller Åsta Tufto ivrig og fortsetter:

– For Heston Blumenthal er mat noe som skal røre ved følelser for den som er gjest. Som han har sagt «Å spise er en av de få aktiviteter hvor alle sansene aktiveres». Jeg elsker ideen om dette. Jeg synes personlig mat skal være vakkert å se på, men smaken og opplevelsen av å spise, skal være enda bedre enn utseende, sier Åsta Tufto.

Hos «The Fat Duck» jobber konditorene i to team. Det er et «preppe-team» og et «service-team». Preppe-teamet har et eget kjøkken hvor konditorene lager delikatessene. Service-teamet står i restauranten og har hovedansvaret for å anrette.

– Jeg jobber i serviceteamet men arbeidsdagen min starter med fem timer i preppe-kjøkkenet. Der går vi blant annet gjennom bestillingene som skal skreddersys. Det er noe restauranten bruker tid på for at gjestene skal få helt spesielle opplevelser. Gjestene på «The Fat Duck»får en rett som er laget til dem personlig ut ifra et spørreskjema de har fått tilsendt. Det kan være alt fra norsk julekake og riskrem, som om vi faktisk lagde før jul, til fylte sjokolader eller spesielle drinker. Det skal ofte være noe gjestene husker fra barndommen, eller et annet godt minne de har med mat, forteller Tufto.

Etter at økta på preppe-kjøkkenet er over går Åsta Tufto og en konditorkollega over til service-kjøkkenet. Der sjekker de at alt er på plass før den forestående serveringen.

– Vi konditorer serverer vår mat til slutt, så hvis vi har tid til overs hjelper vi kokkene med å anrette.

– Du har jobbet hos mange av de største navnene internasjonalt innen kokke- og konditorfaget. Har det ikke vært vanskelig å få innpass? Det er sikkert mange som har lyst til å gjøre det samme?

– Det er ikke vanskelig å få arbeid internasjonalt, man skal bare være litt frampå noen ganger. Ellers blir man sittende hjemme i stua, sier Åsta Tufto.

Framtidsdrømmen

Åsta Tufto sier til GD at hun setter pris på å jobbe hos «The Fat Duck» men at hun har framtidsplaner.

– Jeg har en stor drøm som jeg er iherdig etter å komme i gang med. Jeg vil tilbake til Norge og åpne min egen lille kake- og sjokoladeforretning. Der skal jeg bringe fram gode smaker og opplevelser til nysgjerrige nordmenn.

– Kan det være du åpner forretning i Lillehammer?

– Lillehammer er en fantastisk by og jeg føler meg hjemme der. Men sannsynligvis så blir det Oslo som blir første stopp hvis jeg skal starte opp noe eget, sier Åsta Tufto.