Gå til sidens hovedinnhold

Nøtter kan gi barnet astma

Gravide som spiser nøtter hver dag kan gi barnet i magen økt risiko for å utvikle astma.

(SIDE2): I en studie hvor 4000 gravide kvinner deltok fant forskere fra Nederland ut at kvinner som spiste nøtter hver dag kunne gi barnet i magen 50 prosent økt risiko for å utvikle astma. Det skriver BBC News .

Kan påvirke fosteret
Kvinnene fylte ut et skjema hvor de kartla sine kostholdsvaner over en åtte års periode og resultatene viste at det potente allergenet som fins i enkelte nøttetyper kan påvirke fosteret.

Faktorene under graviditet eller tidlig i livet, som gir noen barn astma mens andre er uberørte er fortsatt uklare. Selv om astma kan være arvelig så spiller miljøet også en signifikant rolle.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Ved å sammenligne kvinner som spiste nøtter daglig med dem som spiste nøtter «sjelden» pekte konsekvent mot en økt risiko for både tungpustethet, astmasymptomer og bruk av steroider

- Selv om det er for tidlig å gi råd om å unngå nøtter under graviditet så er det viktig at gravide har et sunt kosthold. Det vi ser er at det ikke er bra å spise for mye av noen mattyper, sa Dr. Saskia Willers, fra Universitetet i Utrecht, som ledet studien

- Frukt forebygger
I studien så forskerne på virkningen av ulike typer nøtter og peanøtter var en av de med sterkest allergener og med en sterk link til allergi.

- Peanøtter er et potent allergen og peanøttallergi kan gi anafylaktisk sjokk. Allergien blir sjelden borte, ifølge Willers.

Studien viste også ut at astmaraten for barn av mødre som spise mye frukt da de var gravide var lavere.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER

Kommentarer til denne saken