Gå til sidens hovedinnhold

Vanskeligere å bli gravid for astmatikere

- Har du astma bør du ikke vente for lenge med å bli gravid, sier lege.

(SIDE2): Studien med 254 kvinner i fertilitetsbehandling viste at kvinnene med astma hadde større vanskeligheter med å bli gravide.

Det er en enkeltstudie ved Bispebjerg Hospital i Danmark som viser sammenhengen mellom astma og vanskeligheter med å bli gravid.

Studien er publisert i European Respiratory Journal.

Kvinnene i studien var mellom 23 og 45 år gamle, skriver forskning.no.

- Vi så også at det lykkes for betydelig flere av kvinnene uten astma å gjennomføre graviditeten og få barn, sier lege Elisabeth Juul Gaade til nettstedet.

LES OGSÅ: Gravide som tar Paracet kan få barn med astma

Hun er en av forskerne bak studien og studien var en som en del av hennes doktorgrad.

Ingen forskjell på spontanaborter

Kvinnene som alle var uforklarlig barnløse ble utredet for mulig astma og 149 friske kvinner og 96 kvinner med astma ble fulgt opp i minimum 12 måneder under fertilitetsbehandlingen, eller til de fikk barn.

Økende alder så ut til å forsterke sammenhengen mellom astma og problemer med å få barn og for gruppen kvinner over 35 år var sammenhengen mellom astma og ufruktbarhet enda sterkere.

60 prosent av kvinnene uten astma endte opp med å få barn, mens det samme gjaldt for bare 40 prosent av kvinnene som hadde astma.

I studien var det ingen forskjell på hvor mange spontanaborter de to gruppene av kvinner hadde.

- Ikke vent for lenge med å få barn

Professor og overlege Charlotte Ulrik leder til daglig en klinikk for gravide astmapasienter på Hvidovre Hospital i Danmark.

- Dette passer godt med hva jeg ser ved klinikken og det vi vet fra tidligere studier om graviditet og astma, sier hun.

Hun legger til at astmatikere som vil bli gravide bør ta særlig hensyn.

Charlotte Ulrik mener at det nå er grunnlag for å ta spesielle hensyn hvis du er kvinne, astmatikere og ønsker å bli gravid.

- Det er ingen tvil om at hvis en kvinne har astma, og gjerne vil ha barn bør hun ikke vente for lenge, sier hun til forskning.no.

Til nettstedet forklarer hun også hvorfor det kan være slik.

- Det er nærliggende å tro at den nedsatte fruktbarheten hos kvinnene med astma kan skyldes at betennelsestilstanden som astmapasienter har i lungene, også påvirker resten av kroppen. Den kan gjøre det vanskeligere for et befruktet egg å feste seg i livmoren.

En annen mulig forklaring kan være at astmatikere kan ha et lavere nivå av et spesielt signalprotein som har noe å si for kardannelsen og tykkelsen på slimhinnen i livmoren.

Kommentarer til denne saken