(SIDE2): Det kan virke som evnen til å svette hjelper mot mer enn å holde kroppstemperaturen nede. Det kan også redusere risikoen for anstrengelsesastma, mener forskere.

De som svetter lite og som produserer lite tårer og spytt når de trener, kan ha mer pusteproblemer, melder BBC news. Det er også mulig at det er for lite væske i luftveiene, foreslår forskerne fra University of Michigan.

LES MER HELSE HER

Astmaeksperter mener på sin side at det er for tidlig å si noe om at forskningen vil lede til pasientfordeler i praksis.

Mens symptomer av treningsrelatert astma er de samme som oppstår ved kronisk astma, vil mennesker med sykdommen bare utvikle anfall minutter etter intens trening.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Vanlig tilstand
Anstrengelsesastma er en vanlig tilstand blant idrettsutøvere, men grunnen vet man lite om.

Det amerikanske forskerteamet så på 56 frivillige som hadde denne tilstanden, målte reaksjonene de hadde på et medikament kalt pilocarpine, som induserer svette og spyttproduksjon og et annet som får luftveiene til å trekke seg sammen hos mennesker med anstrengelsesastma.

De som hadde størst respons på luftveismedikamentet hadde lavest respons på svettemedikamentet og vice versa.

Sammenheng med svetting
Selv uten hjelp fra noe medikament, fant de også en sammenheng mellom hvor mye de svettet og mengden spytt og tåreutsondring.

- Det virker som mye væske i luftveiene kan være en nøkkelen til beskyttelse mot anstrengelsesastma, sa sjefsforsker Dr. Warren Lockette, som ledet studien.

- Dersom idrettsutøvere svetter, sikler eller gråter så vil de i hvert fall ikke gispe, legger han til.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!