Gå til sidens hovedinnhold

- Asylmottaket bør være lukket

Jørund Rytman (Frp) frykter bråk og kriminalitet dersom det blir asylmottak på Lierskogen. Han ber justisministeren vurdere et lukket mottak.

Noen dager før stortingsvalget ble det kjent at Justis- og beredskapsdepartementet vil flytte asylmottaket på Refstad i Oslo til Lierskogen, skriver Drammens Tidende.

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) begrunnet dette med at mottaket i Oslo har hatt store problemer med bråk og kriminalitet. Uvedkommende har oppholdt seg der, og i en aksjon i juni ble det funnet betydelige mengder narkotika på mottaket. 35 personer som oppholdt seg ulovlig på mottaket ble pågrepet eller bortvist av politiet.

Frustrasjon
Naboer og lokalpolitikere i Lier reagerte med frustrasjon på avgjørelsen. De følte seg overkjørt av staten. Asylmottaket i den tidligere sivilforsvarsleiren på Lierskogen brant i 2010, og har vært stengt siden. Lier kommune og staten har ikke blitt enige om videre drift.

Derfor var skuffelsen stor da det ble kjent at departementet hadde bestemt at mottaket på Refstad skal legges ned og flyttes til Lierskogen.

Stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp) har nå sendt spørsmål til justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap), der han spør om hun fortsatt mener at Lierskogen er en egnet lokasjon for et asylmottak. Rytman spør også om hvilke tiltak statsråden vil sette i gang for å sørge for at beboerne på mottaket og naboer på Lierskogen ikke opplever «Refstad-tilstander».

- Begrunnelsen for å flytte mottaket fra Oslo til Lier er alle problemene ved Refstad. Det blir å flytte et problem til Lier i stedet for å gjøre noe med problemet, mener Frp-politikeren.

Lukket asylmottak
Aller helst håper han at flytteplanene stanses av en ny borgerlig regjering.

- Om det ikke skjer, må det gjøres tiltak for å trygge situasjonen for beboerne og naboene, mener Rytman.

Et sånt tiltak er lukket mottak, mener Frp-politikeren.

- Refstad er et ankomstmottak, som er første stoppested for asylsøkere som kommer til landet. Mener du at alle asylsøkere som kommer til Norge skal plasseres i lukket mottak?

- Det er ikke helt avklart hva slags mottak det eventuelt blir på Lierskogen, svarer Rytman, og legger til:

- Men vi vet at det var mye problemer med narkotika og kriminalitet ved Refstad, og at uvedkommende snek seg inn på mottaket slik at både beboere og naboer følte seg utrygge. Dessuten forsvinner flere asylbarn fra norske mottak. Det handler om trygghet for alle, sier Rytman.

Rekordår

Det ligger an til at 2013 blir et rekordår i antall asylsøkere som kommer til Norge. Utlendingsdirektoratet (UDI) tror veksten vil fortsette inn i 2014, og mener det må bygges 30-40 nye mottak.

- Vi tror at antall asylsøkere vil lande på et sted mellom 13 og 14.000 for 2013, og vi tror at dette vil øke neste år, uttalte UDI-direktør Frode Forfang til NRK i forrige uke.

Rytman mener flere asylsøkere ikke er et argument for å opprette et asylmottak på Lierskogen.

- Jeg mener vi heller bør se på tiltak for å redusere asylstrømmen. For eksempel rask retur av personer med åpenbart grunnløse søknader og utbygging av flyktningleirene.

Rytman mener også at flere asylsøkere med vilje mister ID-papirene om bord på flyet på vei til Norge.

- Ett tiltak kan jo være å kreve at flyselskapene tar kopi av passene, sier Rytman.

Les flere saker i Drammens Tidende

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken