HTML EMBED

En miniguide fra Reiser & ferie

Athen har fått en annen klang gjennom den siste tidens nyhetssendinger, men fremdeles, og for alltid, er dette den vestlige sivilisasjonens viktigste arnested. De gamle grekerne er til stede overalt i byens detaljer, men Athen er i dag også en moderne metropol i endring, med et vibrerende uteliv, rocka kunstnermiljøer og – nå som da – livlige diskusjoner på hvert gatehjørne.

Grunnleggende om Athen

Hvor I den sørøstlige delen av fastlands-Hellas i prefekturet Attika.

Når Unngå juli og august på grunn av ekstrem varme og køer til Akropolis. Vår og høst er ypperlig.

Hvorfor Filosofer om Europas fremtid mens du rusler i Sokrates’ fotspor.

Innbyggere 3 millioner

Nødnummer Generelt (politi/ambulanse/brann) 112, turistpoliti 171, lokal legehjelp 195, veiassistanse 10 400

Valuta 1 € = 7,50 NOK

Turistinformasjon

> Athens Guide
> Visit Greece

Slik kommer du til Athen

Norwegian flyr til Athen tre ganger ukentlig fra Gardermoen. Du kan også kombinere en pakketur til en gresk øy med noen dager i Athen, men husk at de mest populære øyene er et godt stykke unna. Fergene går fra havna i Pireus, litt utenfor sentrum. Apollo, Lilleput Reiser og Hellasspesialisten er noen selskap med stor Hellas-ekspertise.

Kom deg rundt i Athen

Fra flyplassen er metroen raskest, men bussen (X95 til Syntagma-plassen) er billigst inn til sentrum. Metrosystemet utvides stadig, og har bedret fremkommeligheten i byen betraktelig. Enkeltbilletter koster 10,50 kr, må kjøpes før ombordstigning og gjelder på all offentlig transport innen bykjernen.
> Athens urban transport organisation

Før du drar til Athen

Les I «Drikkegildet i Athen» (også kjent som «Symposion») skildrer Platon verdenshistoriens mest velformulerte fest. Under et herrelag hos Agathon bestemmer gutta seg for å konkurrere i å hylle kjærlighetsgudinnen Eros gjennom vakre taler, og Sokrates er den utvilsomme vinneren.

Se Theodore Angelopoulos var den ubestridte mesteren i gresk film, til han ble kjørt i hjel av en motorsyklist tidligere i år. «Landskap i tåke», «Odyssevs’ blikk» og «Evigheten og en dag» er blant hans viktigste filmer.

Hør Mikis Theodorakis, Nana Mouskouri og Vangelis er tre levende musikklegender med CDer i enhver suvenirsjappe, men skaff deg heller samleskiva «Dance of Heaven’s Ghost» for et mer variert utvalg.

App «World Nomads Greek Language Guide» (iPhone, gratis)

Visste du at ifølge gresk mytologi vant gudinnen Athena retten til å navngi byen i en konkurranse med Poseidon om hvem som kunne gi byboerne den beste gaven? Poseidon ga en hest, mens Athena ga et oliventre.

Få med deg i Athen

1. I Sokrates’ og Platons fotspor i Athen

Alle skal og må jo opp til gudenes templer på høyden Akropolis, også for utsiktens skyld, men vær obs på at køen inn kan være en prøvelse, spesielt i sommervarmen. Et godt alternativ for historisk interesserte, er den gamle Agoraen, som var borgernes sentrale møtested for handel, politikk, livlige diskusjoner og alt mulig annet. Vil du oppleve nullpunktet for selve demokratiet og Vestens filosofi, finner du det her. Museet setter det hele i sammenheng.

2. Rocka klesdesign i Athen

Den mildt sagt eksentriske klesdesigneren og kunstneren Dimitris Tsouanatos har kledd opp folk som Deborah Harry, Nick Cave, Lemmy, Ramones, Daryl Hanna og Chloë Sevigny. Sammen med George Vanakos driver han butikken Remember Fashion midt i turiststrøket, og er du ute etter et virkelig unikt antrekk, er dette stedet.
Adrianou 79

3. Lopper og antikviteter i Athen

Liker du markeder og snodige bruktbutikker, bør du gå på skattejakt i området rundt Monastiraki-torget. Her finner du haugevis av antikvitetshandlere, antikvariater, bruktbutikker og gallerier. På selve torget er det hver søndag et utendørsmarked, som sprer seg innover i sidegatene.

4. Ut på byen i Athen

Vil du på byen uten å brøyte deg vei mellom fulle nordmenn og innkastere, så dra til Gazi. Dette gamle fabrikkområdet, en kort metrotur fra sentrum, har fått nytt liv de siste årene. Her finner du hippe restauranter, barer, kafeer og gallerier. Frekventert av lokal ungdom og kreative sjeler.

Gode restauranter i Athen

Plaka under Akropolis er byens mest populære restaurantområde for turister, og du finner hyggelige, romantiske uteserveringer her, men ofte er stedene overprisede, med innpiskere og laminerte pekemenyer. Trekk heller inn i bakgatene i Psiri om du vil henge med de lokale, eller dra til Gazi for en helaften og trendy restauranter.

For mezedes (småretter) prøv Naxos i Psiri, et upretensiøst sted med utendørsgrill og trivelig bakgård.
Hristokopidou 1

Det er dyrt, men verdt det på Michelin-restauranten Varoulko i Gazi.
Pireos 80

Navnet Funky Gourmet kan nok skremme vekk en del, men dette stilfulle etablissementet skuffer ikke.
Paramithias 13 & Salaminos

Gode hoteller i Athen

Budsjett Et firestjerners hotell der du får dobbeltrom til ned i 300 kr virker mistenkelig, men på visse datoer er forretningshotellet Ilissos i Plaka et formidabelt kupp.
Kallirois 72

Middels Ikke det beste nabolaget, men du får mye for pengene på Art Hotel, der du bor for under 400 kr natta.
27 Marni Steet

Luksus Byens mest trendy innkvartering får du for tiden på O&B Athens Boutique Hotel i Psiri, med Akropolis-utsikt og dobbeltrom til rundt 1100 kr i lavsesongen.
Leokoriou 7

Visste du at den høyeste temperaturen registrert i Europa er 48 °C, og ble målt i Athen 10. juli 1977?

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir