Du har kanskje sett det, det kjappe blinket idet du passerer en grå fotoboks i veikanten. Da er det bare å stålsette seg for boten som dumper ned i postkassen, skriver Nordlys.

Eller kanskje ikke.

For ifølge politiets ATK-sentral er det ikke alle som faktisk straffeforfølges etter å ha blitt foreviget av en fotoboks.

LES OGSÅ: Denne foto-boksen kniper flest i Troms

Mangler fellende bevis

I Troms og Vestfinnmark politidistrikt ble det i fjor registrert 5.141 fartsovertredelser fordelt på 15 fotobokser og to ATK-er som måler snittfart (begge i Tromsøysundtunnelen).

1.476 av disse sakene ble henlagt som intet straffbart forhold. De fleste slike saker dreier seg om utrykningskjøretøy som kan ha gode grunner til å bryte fartsgrensen.

Men også 1.926 av sakene ble henlagt på grunn av manglende bevis.

- Det kan skyldes at sjåføren er tildekket eller skjuler seg, at kjennemerket på bilen er uleselig eller mangler, eller at fotokvaliteten er for dårlig, sier Hans Otto Salamonsen, trafikkoordinator i Troms politidistrikt.

Brakte inn 3,7 mill.

Det betyr med andre ord at nesten halvparten av fartssynderne slipper unna. Noen av disse er ikke-skandinaviske kjøretøy der sjåføren kan være vanskelig å spore opp i ettertid.

Noen forsøker også aktivt å lure seg unna, medgir politiet.

- Selv om det ikke er ofte, har vi slike tilfeller. Vi kan for eksempel ikke se bort ifra at noen kjører uten kjennemerker for å unngå å bli tatt, sier Salamonsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Han mener likevel at ATK-systemet – både fotobokser og snittmålinger - har ønsket effekt. Her viser statistikken for Troms og Vestfinnmark følgende for 2013:

* 1.990 forenklede forelegg, hvorav 1.919 av dem ble vedtatt.

* 87 straffesaker for høyere fart enn det som gir forenklet forelegg.

* 12 førerkortbeslag.

* Over 3,7 millioner kroner i statskassen fra forelegg og bøter.

- Jeg mener at tallene viser at ATK virker. De fleste som blir tatt er turister og folk på gjennomgangstrafikk. De som er kjent, slakker gjerne ned, sier Salamonsen.

- God kvalitetssikring

Hans kollega i Vestfinnmark politidistrikt, Runar Elde, er enig. Ifølge ham er det uunngåelig at en del ATK-saker ender i henleggelse.

- For rettssikkerhetens del er det betryggende. Dersom man er i tvil, eller ikke tror at saken vil holde i retten, henlegger vi heller enn å kjøre det videre i systemet, sier Elde og legger til:

- Det betyr at hvert enkelt av foreleggene som utstedes, er gjenstand for god kvalitetssikring.

Vestfinnmark politidistrikt alene utstedte i fjor 169 forenklede forelegg og anmeldte ti personer tatt i ATK-er. Samtlige forelegg ble vedtatt.

- Det må være korrekt

Elsa Klemetsen, leder i Trygg Trafikk i Troms, skjønner at det kan komme reaksjoner mot at relativt mange slipper unna etter å ha blitt knipset av en fotoboks.

Samtidig understreker hun - i likhet med Elde - nødvendigheten av at politiet er sikre i sin sak.

- Det er helt sikkert en del fartssyndere som slipper unna, noe som selvfølgelig er uheldig. Det er problematisk at man ikke får tatt dem som man ønsker å luke ut av trafikken, sier Klemetsen.

- Samtidig har vi et regelverk som sier at det ikke skal være noen grunn til tvil. Det må være korrekt, og det må vi bare akseptere, legger hun til.

Les flere saker i Nordlys