Gå til sidens hovedinnhold

- Som en badestamp for samvittigheten

Komikergutta skal samle inn penger til UNICEF. Vi traff dem på bakrommet.

(SIDE2:) For femte året på rad det klart for komisk julegalla på Latter, der alle billettinntektene går til UNICEFs arbeid.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Atle Antonsen, Trond Hanssen, Knut Lystad, Tom Mathisen entrer scenen onsdag kveld på Aker Brygge, mens Bye og Rønning er konferansierer alle uten å tjene en krone på det.

Har ikke budskap
Dermed kan vi nok vente oss mye komikk med budskap om jobben Unicef gjør for barna i Nepal, eller?

- Jeg tror faktisk ikke UNICEF blir nevnt med ett eneste ord i hele kveld, humrer Atle Antonsen.

- Jeg har i hvert fall ikke noe budskap. Vi er overbetalte komikere som får en sjanse i året til å rense sjela. Dette julegallaet er reine badestampen for samvittigheten. Det skal nok lønne seg til slutt, mener han og er uklar på om det er Gud eller Julenissen han frykter mest.

Lite glamour
Side2 henger med Antonsen, Anders Bye og Jon Niklas Rønning på det rimelige shabby bakrommet på Latter, en knapp time før de skal ut å more publikum på årets julegalla.

Slik gikk det forrige gang vi snakket med Antonsen

Der Mariah Carey forlanger kattunger og J-Lo vil ha liljer, nøyer komikerne seg med et lite rom, et par lenestoler, litt godteri på bordet og et småblomstrete strykebrett i hjørnet.

- Dette er faktisk bra i forhold til det vi er vant med. Ofte sitter jeg i et kott, sammen med en fryser, avslører Antonsen om sitt lite glamorøse liv.

Kan tøyse med alt
Selv om det ikke blir så mye snakk om fattige barn under julegallaen, synes komikerne at man egentlig kan tøyse med hva som helst.

- I prinsippet kan man det, det handler mer om måten det gjøres på, sier Jon Niklas Rønning.

- Også bør man kanskje la det gå litt tid. Det handler mye om timing. Titanic kan man tøyse med, der er vi trygge. Krefthumor derimot, det faller ofte på stengrunn, kan Antonsen fortelle.

- Allikevel bør det være litt tragedie til stede. Det blir best med litt tragiske undertoner. Folk med suksess er jo ikke morsomt. Med mindre de er så kvalmende suksessfulle at det blir tragisk, sier Anders Bye.

Hardkokt krim
De tre komikerne har også fått med seg at man kan lage litt drama selv som komiker.

- Valen blir jo mye morsommere når folk prøver å ta livet av ham i leiligheten hans. Han slår oss ned i støvlene når det gjelder å ha et actionfylt liv, påpeker Antonsen.

Les mer: Valen angrepet av knivdesperado

- Med Valen er det liksom hardkokt krim hele veien, sier Bye men påpeker at han føler han kan være morsom selv uten et superspennende liv.

- Den største utfordringen er kanskje å finne sin egen stil, sier Rønning.

Skal ikke pensjonere seg
Atle Antonsen har nylig utgitt en dobbel DVD med det andre mener er hans beste øyeblikk.

- Jeg var faktisk ikke så involvert i å velge ut hva som skulle være med. Jeg føler meg litt ferdig med stoffet med en gang det er sendt, sier han.

Han kan berolige alle med at «Atle Antonsens bestenoteringer» på ingen måte markerer et punktum for karrieren hans.

- Jeg hadde plutselig nok materiale til å fylle en DVD, det er vel mer det det handler om, ler han.

Som et danseband
- Bye og Rønning har allerede utgitt to DVD-er, påpeker Bye og tar umiddelbar selvkritikk.

- Vi var nok litt raske på avtrekkeren der ja, i og med at vi har holdt på i kortere tid enn Atle. Vi blir litt som et danseband som pøser ut to album i året, sukker han.

Ikke før Antonsen er blitt utnevnt til veteranen i rommet, kommer komikerlegendene Knut Lystad og Tom Mathisen slentrende inn i rommet

Fun Power
De to evigunge herrene kommer tydeligvis godt overens med jyplingene, og Tom Mathisen har allerede kommet på et treffende bandnavn på gjengen.

- Skriv at vi skal hete Fun Power, sånn at det er offisielt, sier han og forteller samtidig at gjengen ikke har noen planer om å lage show sammen utover kveldens galla.

- Men i tilfelle vi skal det en gang, ville det vært veldig surt om noen andre hadde tatt navnet i mellomtiden, påpeker han.

- Underteksten skal være: «Seks herrer hadde tenkt å starte humorband, men folk bare lo av dem».

- Fun Powder, ja, stemmer Lystad i.

- Herregud Knut, ikke powder, POWER!

- Ah, jeg trodde du mente sånn hvitt nesepulver, spøker Lystad.

Eksplosjon
Da Lystad med KLM og Mathisen med Prima Vera herjet landet på 70- og 80- tallet var det langt færre om komikerbeinet enn det det er nå.

- Jeg husker jeg tenkte den gangen at det var så rart at ikke flere drev på med dette, men så eksploderte det jo plutselig en gang på 90-tallet, mimrer Mathisen som har stor respekt for den yngre garde komikere.

- De har jo vokst opp med oss, så det er jo klart de er gode, ler han.

- Det virker som om slike ting som «Brødrene Dal» når stadig nye generasjoner. Plutselig kommer det 12-åringer bort til meg på butikken og sier: «Du er kul». Da skvetter jeg litt til, ler Knut Lystad.

Den eldre garde mener også man kan spøke om det aller meste, men at timingen må være rett.

- Skal man for eksempel tulle med Kongo-saken, bør man være kjapp før de eventuelt blir henrettet. Da må man vente noen år før man kan ta det opp igjen, råder Knut Lystad med glimt i øyet.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken