Russlands president Vladimir Putin kom lørdag med en oppsiktsvekkende kunngjøring om å utplassere taktiske atomvåpen i Belarus. De angivelige planene strider imidlertid med Russlands mangeårige prinsipper.

– Dette er definitivt en brå vending i Russlands posisjon, sier atomvåpenekspert Pavel Podvig.

Russland og Putin har i mange år ergret seg over at USA har utplassert taktiske atomvåpen på europeiske baser. Utplasseringen er et ledd i Natos kjernefysiske fordelings- og avskrekkingspolitikk.

Om lag 100 amerikanske atomvåpen skal være utplassert i fem europeiske land – Tyskland, Belgia, Nederland, Tyrkia og Italia.

Russland har en rekke ganger argumentert for at amerikanske atomvåpen i Europa strider med Ikkespredningsavtalen fra 1967.

På tampen av 2021, bare noen måneder før invasjonen av Ukraina, fremmet Russland en rekke krav om sikkerhetsgarantier fra Nato. Ett av kravene var at verken USA eller Russland skulle utplassere atomvåpen utenfor eget territorium.

Etter president Xi Jinpings mye omtalte besøk i Moskva forrige uke, utstedte Putin og Xi en felles uttalelse. I uttalelsen heter det at «alle atommakter bør avstå fra å utplassere atomvåpen i utlandet og bør trekke tilbake atomvåpen som er i utlandet», ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Les også: Putin vil plassere taktiske atomvåpen i Belarus

– En brå vending i Russlands posisjon

Etter et TV-intervju lørdag kveld ble tilsynelatende denne mangeårige posisjonen reversert på et øyeblikk. Putin gikk langt i å antyde at Russland på kort sikt vil utplassere taktiske atomvåpen i den tidligere Sovjet-republikken Belarus.

– Dette er definitivt en brå vending i Russlands posisjon. Helt tilbake til 1990-tallet har Russland offisielt uttalt at de er mot utplassering av atomvåpen utenfor eget nasjonalt territorium. Dette har de påpekt mange ganger, deriblant på konferanser om Ikkespredningsavtalen. Det var også ett av kravene Russland stilte til Nato før krigens utbrudd, sier den russiske atomvåpeneksperten Pavel Podvig til Nettavisen.

Les også: Russisk TV-anker truer med umiddelbart atomangrep på ethvert land som anholder Putin

Podvig er direktør for Russian Nuclear Forces Project, som har base i Sveits. Han anses for å være blant verdens fremste eksperter på Russlands kjernevåpenstyrker.

– Bare noen dager før Putins kunngjøring i helgen ble Russlands posisjon gjentatt i en felles uttalelse mellom Russland og Kina. Det at denne politikken ble reversert så enkelt og raskt, vitner om at det står dårlig til med politikkutformingen i Kreml. Det er ikke sånn denne typen politikk blir utformet og besluttet, sier Podvig.

– Dette blir lagt merke til

– Hvordan tror du Xi Jinping og Kina reagerer på at Putin går tilbake på et av punktene de to statslederne nettopp ble enige om i den felles uttalelsen, Podvig?

– For å være helt ærlig, så vet jeg ikke. Kina vil selvfølgelig notere seg dette og vil ha det i bakhodet i framtidig samhandling med Putin. Jeg forventer ingen reaksjon fra Kina, men denne typen ting blir lagt merke til, sier han.

Putin uttalte på russisk statlig TV lørdag kveld at Russland allerede har utstyrt Belarus med ti fly som er i stand til å levere atomvåpen. Det vil si fly som har kapasitet til å bære og avfyre atomvåpen.

Les også: Klar advarsel til Norge: – Kan utøve makt mot oss

Videre uttalte Putin at Russland bygger fasiliteter for lagring av atomvåpen i Belarus som vil stå ferdig 1. juli i år. Opplæring av belarusisk flypersonell skal angivelig starte allerede i april. Putin sa imidlertid ingenting om når eventuelle atomvåpen skulle flyttes til disse lagringsanleggene.

– Han sa ikke direkte at Russland vil flytte på atomvåpen og utplassere dem fysisk i Belarus. Det er vanskelig å ta utsagnet om Belarus som bevis for noe som helst. Han sa at de vil bygge fasiliteter for lagring av atomvåpen som skal stå ferdig i juli, og få på plass systemer som i teorien vil gjøre dem i stand til å levere atomvåpen fra Belarus, sier Podvig.

– Vi kan ikke konkludere noe som helst

– Ut fra det som ble sagt av Putin, kan vi ikke konkludere med at Russland er i ferd med å utplassere atomvåpen i Belarus, sier Podvig.

– Putin har sagt at de har konvertert ti fly som allerede er i Belarus og gjort dem i stand til å levere både konvensjonelle og kjernefysiske våpen. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er sant, sier Podvig.

– I praksis vil det si at fly må installeres og utstyres med instrumentpanel som kan overføre signaler til eventuelle atomvåpen som er festet til flyet. Hvis ikke nødvendig elektronisk tilkobling er på plass, kan ikke flyet levere et kjernefysisk stridshode, sier han.

– Det vi vet med sikkerhet, er at det ikke er noen atomvåpen i Belarus nå. Men Putin sier at de vil bygge fasiliteter for atomvåpen i Belarus. Jeg har mine tvil om det kan gjøres så raskt. Slike fasiliteter krever stor og avansert infrastruktur. Når disse fasilitetene eventuelt er ferdigstilt, blir neste steg å flytte atomvåpnene dit. Vi vet ikke om det vil skje. Det er absolutt en mulighet for at disse fasilitetene blir stående tomme, sier Podvig.

Les også: Norge når ikke Nato-mål

Russland har i dag tolv nasjonale fasiliteter for lagring av atomvåpen. Podvig sier at atomvåpen ved disse nasjonale fasilitetene i Russland potensielt kan flyttes ved behov til eventuelle framtidige lagringsanlegg i Belarus.

– Jeg tror det er en viss sjanse for at atomvåpnene likevel forblir i Russland, men at de ser for seg et mulig alternativ til å kunne flytte dem til Belarus. Hvis de flyttes, vil det i så fall være for å sende et signal, sier han.

– Ingen indikasjoner på bygging

Andre eksperter påpeker at Russland har jobbet i minst sju år med å bygge lagringsanlegg for atomvåpen i russiske Kaliningrad. Det er fortsatt uklart hvorvidt atomvåpnene er blitt uplassert i den russiske ekslaven mellom Nato-landene Polen og Litauen.

Hans Kristensen, som er direktør for Nuclear Information Project ved Federation of American Scientists, sier til The Guardian at det er ingen tegn til at Russland har påbegynt bygging av lagringsanlegg for atomvåpen i Belarus.

– Jeg har tatt en titt på de mest sannsynlige basene, og jeg ser ingen indikasjoner på bygging av lagringsanlegg for atomvåpen, sier Kristensen til den britiske avisen.

– Men man kan ikke utelukke det. Jeg kan vedde på at det er mange som saumfarer landet akkurat nå, sier Kristensen. Han anses å være verdens ledende ekspert på kjernevåpenarsenal og kjernevåpenutplassering til verdens ni atommakter.

– Senker terskelen for bruk

ICAN Norge og Norske leger mot atomvåpen reagerer kraftig på Putins kunngjøring og omtaler det som en farlig eskalering.

– ICAN Norge fordømmer denne farlige eskaleringen. Dette øker faren for bruk av atomvåpen, sier koordinator i ICAN Norge, Tuva Widskjold, i en uttalelse til Nettavisen.

– Putins stadige trusler om bruk av atomvåpen svekker atomtabuet og senker terskelen for bruk. Utplassering av atomvåpen i flere land gjør situasjonen enda farligere. Risikoen øker, både for intendert eskalering og for atomvåpenbruk som et resultat av en feil eller en misforståelse, uttaler daglig leder Anja Lillegraven i Leger mot atomvåpen.