Gå til sidens hovedinnhold

- De ler av meg

Når Audun Lysbakken forteller om pappapermen sin til europeiske kolleger så enten ler de eller nekter å tro ham.

(SIDE2): De kvinnelige kollegene er derimot imponerte når Audun Lysbakken (SV) forteller at han tok fire måneders pappaperm da datteren Aurora var fem måneder, skriver Foreldre & Barn.

- Jeg er veldig takknemlig for de «romslige» velferdsordningene vi har som gjør det mulig å tilbringe mye tid med barna. Langt fra alle land har det slik. Når jeg møter kolleger i andre europeiske land og forteller at jeg har hatt fire måneder pappapermisjon, så enten ler de av meg eller så tror de meg ikke. Mennene ser ofte himmelfalne ut, de utenlandske kvinnene er imponerte. Det er et eksempel på at vi har kommet langt i Norge.

Audun Lysbakken venter barn nummer to i disse dager og i et intervju med bladet Foreldre & Barn forteller han at planleggingen for permisjonsfordelingen denne gangen ikke er spikret enda. Men det blir ikke noe kortere permisjon for Lysbakken denne gang i hvert fall.

Dra på tur under permisjonen?
En lang felles ferie under permisjonen, som mange gjør, tror Lysbakken kan være verdifullt, men at pappa ikke blir sjef i hjemmet av det.

- Riktignok er målet at pappa skal ha ansvaret for barnet alene en periode, og det er min erfaring at det er nødvendig å få mamma av gårde på jobb for at pappa skal bli virkelig sjef hjemme. Men det er også bra om travle småbarnsfamilier kan få litt ekstra tid sammen. Det kan være verdifullt for familien.

I januar legger barne- og likestillings og inkluderingsministeren fram forslag om tredelt foreldrepermisjon.

Et forslag det har vært mye meninger rundt og selv om Norge var første land i verden til å innføre pappaperm i 1977 så var det få fedre som benyttet seg av tilbudet. De senere årene er det flere som har kommet til og i 2010 var det 45 000 menn som tok lønnet pappapermisjon i minst 10 uker, skriver magasinet.

Investor Jan Haudemann-Andersen var en av de som kommenterte regjeringsforslaget om tredelt foreldrepermisjon offentlig og fortalte hele Norge at han ikke kommer til å ta pappaperm og at han ikke har forståelse for at hans ansatte benytter seg av denne rettigheten heller.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot