Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg ser ingen grunn til å trekke meg

SV-lederen er villig til å tenke radikalt når det gjelder fremtiden.

HÅNDVERKEREN (Nettavisen): SV-leder Audun Lysbakken talte fredag ettermiddag til sitt eget landsstyre.

- 1600 stemmer var det som skilte SV fra sperregrensen, men på riktig side. Takket være en enorm mobilisering de siste ukene så nådde vi 4,1 prosent og sikret en fortsatt slagferdig venstreside, sa Lysbakken i sin tale.

Les hele saken: Slik forklarer SV-lederen nederlaget

Etter talen fikk Nettavisen noen minutter med Lysbakken, som overtok som SV-leder 10. mars i fjor, alene.

- Nei, det ser jeg ingen grunn til
- Hvor fornøyd er du med ditt eget lederskap?

- Jeg synes det er andre som først og fremst må vurdere det, men jeg tror vi er et godt sammenspleiset lag i SV nå – der det er bred tillit til kursen som er staket ut for fremtiden - og hvor vi ser at vi gjorde en sterk valgkampinnspurt, sier Lysbakken til Nettavisen.

Få uker før valget var SV krympet til 2,5 prosent på meningsmålingene.

- Har du vurdert å trekke deg som leder?

- Nei, det ser jeg ingen grunn til. Vi nådde målet, og reddet valget - et veldig vanskelig utgangspunkt, sier Lysbakken.

- Stanset fallet i oppslutning
- Men i løpet av 1,5 år har du ikke klart å skape begeistring – hvorfor?

- Det som har skjedd, er at vi har stanset et fall i oppslutning, så det har ikke vært noe fall i oppslutning i min tid som leder, sier han.

- Men du har heller ikke klart å øke oppslutningen?

- Nei, men jeg har vært leder i kort tid, og mener vi har hatt noen tøffe utfordringer. Jeg er leder så lenge medlemmene vil det, slår han fast.

- Hvor motivert er du for lederoppgaven videre?

- Jeg er enormt motivert til å fortsette. Vi var nær et «katastrofalt dårlig» resultat, som i stedet ble «svakt», men har vist at det er kraft i partiet, noe å bygge på – og mulig å vokse, sier Lysbakken.

- Helt feil å skyte ned forslaget
Han vil ikke avvise Svein Ørnhøis forslag om å slå sammen SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

- Det ville være helt feil om jeg skjøt ned forslag som gjelder partiets fremtid, om hvordan vi skal styrke venstresiden og få flere miljøengasjert. Vi har råd til å tenke radikalt, og jeg er glad Ørnhøi tenker høyt. Jeg vil ikke legge noen demper på den diskusjonen, sier Lysbakken.

- Vi gjorde et svært dårlig valg
I sin tale til SVs landsstyre sa Lysbakken at de nå må gå i seg selv.

- Vi må begynne med erkjennelsen av at vi gjorde et svært dårlig valg. Vi må begynne debatten om fremtiden med ærlighet om hva vi ikke har fått til de siste årene, med fingeren i jorda for å finne årsaken til SVs dårlige resultater, sa han.

Lysbakken sa at de må vinne tilbake ideene og sakene, noe han mener venstresiden har vært for dårlig til de siste årene.

- For det andre må vi konkretisere poltikken, vi må våge å tenke nytt, sa Lysbakken.

- Vi må bli flinkere til å bygge allianser. Vi må være mer ute blant folk - og vi må styrke organisasjonen. Og vi må makte å tegne et stort prosjekt som folk vil være med på, sa han.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken