Gå til sidens hovedinnhold

Et vakkert vidunder

James Camerons «Avatar» er en teknisk triumf som vet at film mest av alt handler om følelser.

Avatar - USA 2009. Regi: James Cameron. Med Sam Worthington, Sigourney Weaver, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodriguez med flere

Aldersgrense 11 år

Så er den omsider her, James Camerons første film siden «Titanic». En film som har tatt ham ekstra lang tid fordi den teknisk sett var umulig å realisere da han begynte å skrive manuset.

Nå er vi imidlertid kommet til punktet hvor det kun er fantasien som setter grenser for hva som kan skildres på film og vises i tre dimensjoner.

(SIDE2): «Avatar» er en triumf, både for digitaleffekter generelt og 3D-formatet spesielt. Mest gledelig er det likevel at Cameron igjen demonstrerer at han ikke lager film for å flekse effektmuskler, men for å fortelle historier som beveger publikum. Som utvilsomt vil bli enormt.

«Avatar» tar dette publikummet med til år 2154, hvor menneskene har kolonisert planeten Pandora for å hente hjem nødvendige mineraler. Hit rekrutteres den rullestolavhengige eksmarinesoldaten Jake Sully, som får tilbake sin etterlengtede førlighet da han utstyres med et fjernstyrt legeme – en avatar – for å kunne puste i den fremmede atmosfæren.

Denne kunstige kroppen er en slags spleising mellom hans eget DNA og arvestoffet til planetens blå urbefolkning, som han dermed til forveksling ligner på. En art som framstår som giganter i forhold til menneskene, uten at det forhindrer de sistnevnte i å ville trampe på dem og stikke av med ressursene deres.

Gjennom avataren får Sully sjansen til både å gå, løpe og sparke fra seg, samt i oppdrag å infiltrere de innfødte. Men når han blir satt under beskyttelse, opplæring og etter hvert i romantisk bevegelse av den vakre prinsessen Neytiri, skal soldatens lojalitet til sine jordiske oppdragsgivere også få ben å gå på.

«Avatar» er så genuint filmatisk at den framstår som en hyllest til dette eventyrlige mediet. Teknisk sett er den både nyskapende og overveldende, men mest av alt er dette en klassisk fortelling ispedd friske og originale perspektiver – også på historieplanet. En spilletid på 161 minutter er riktignok i meste laget, men du vil stort sett anvende dem på å holde pusten.

Selv om den har vært årevis i støpeskjeen, slippes «Avatar» alarmerende godt timet i forhold til klimatoppmøtet i København. James Cameron viser med denne triumfen av en storfilm at han mestrer alt hva god film er basert på: Teknikk, budskap og følelser. I «Avatar» samler han disse i en storslått treenighet. Men størst av alt er naturligvis kjærligheten.

SE TRAILEREN TIL AVATAR

HTML EMBED
video_embed(12853,1);

Kommentarer til denne saken