Gå til sidens hovedinnhold

Må tjene inn over 2, 8 milliarder

Nå er det vinn eller forsvinn for James Cameron. Se storkikk på «Avatar» her.

(SIDE2:) 2, 8 milliarder kroner har det tatt å utvikle teknikken og historien som er blitt «Avatar». Og filmen bør helst spille inn minst noen hundre millioner kroner over den summen om studioet Fox og andre investorer skal tjene noe på den.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

I morgen, 17. desember, er ventetiden for sci fi-fans slutt over hele verden. Filmen har vært en favoritt på diskusjonsforum verden over i over et år allerede da det ble kjent at Camerons baksing med storfilmen gikk mot slutten.

Samler han damene?
Men «Avatar» trenger flere enn noen ihuga sci fi- og fantasytilhengere for å gjøre det bra med sitt astronomiske budsjett.

Og her ligger filmens store utfordring - nemlig å appellere til filmfans som ellers ikke synes fantasy og scifi er noe, uansett hvor fantastisk det ser ut.

SE JAKE MØTE SIN AVATAR HER

HTML EMBED
video_embed(12929,1);

Etter førpremieren i London forrige uke, mener kritikerne at dette er godt innenfor rekkevidde.

- Du blir helt stum av beundring, skriver The Hollywood Reporter, som mener alt fra skuespill til filmens plott fungerer med de ekstraordinære spesialeffektene, skapt nettopp for «Avatar» og mye skyld i prislappen. Filmen kjøres ut i både 3D-versjon, som ifølge de Side2 har snakket med anbefales, og i vanlig todimensjonal kinofilm.

Bransjebladet konkluderer med at Twentieth Century Fox vil få igjen for investeringen sin.

Variety skriver at «du blir trukket inn i handlingen og ført av gårde», men mener at Cameron tar litt for gitt at folk følger ham i hans politiske budskap, som er noe tåkete.

SE DEN FØRSTE FLYTUREN PÅ PANDORA

HTML EMBED
video_embed(12931,1);

Grønt budskap
«Avatar» handler om en tid i fremtiden da menneskene har begynt å utforske andre planeter for ressurser.

På planeten Pandora går ikke dette helt i hop med de menneskelignede Na'vi hvis landsby ligger oppå en av de rikeste mineralårene menneskene noensinne har sett. Av dette kan man lett konkludere at «Avatar» både er et grønt eventyr og et eventyr der menneskene griskhet sammenlignet med dagens jordiske krigssituasjoner blir diskutert.

Vi følger soldaten Jake, som er blitt lam etter å ha vært i kamp, og som slår til når han får tilbud om å få en såkalt avatar, en skikkelse fra Na'vi-folket paret med hans hjerne.

SE JAKE MØTE NA'VI-KVINNEN NEYTIRI

HTML EMBED
video_embed(12930,1);

Smurfer
Størst forventning har vært stilt til de dataskapte Na'viene som populært er blitt kalt «de nye smurfene» siden de er blå.

Men Variety kan berolige med at de tross sine haler og mangelfulle påkledning ikke virker latterlige på noen måte.

Britiske The Times skriver at det tar litt tid å komme inn i Camerons verden, men fansen har i alle fall sagt sitt. Filmgeek-siden Ain't It Cool News sier det slik;

– It was pretty great...if by pretty great I mean OMFGHOLYFUCKINGSHITOMGOMGOMG. Because that's what it was.

Du kan lese Side2s anmeldelse av «Avatar» torsdag morgen.

Kommentarer til denne saken