Gå til sidens hovedinnhold

Avisorganisasjon tror ikke fullformatet forsvinner

Tre aviser har nettopp gjort det og i neste måned går to nye aviser over. Neste år er det sannsynligvis bare fem aviser i stort format igjen. Mediebedriftenes Landsforening (MBL) spår imidlertid at fullformatet vil bestå.

De tre store avisene i Vestfold, Østlands-Posten, Tønsbergs Blad og Sandefjords Blad, la i forrige uke om fra fullformat til tabloidavis. Den 4. oktober "konverterer" Ringerikes Blad og 24. oktober gjør Haugesunds Avis det samme.

Ifølge NRK Kulturnytt vil det neste år kun være fem dagsaviser i fullformat igjen i det norske avismarkedet. Det er regionavisene Aftenposten, Bergens Tidende, Adresseavisen (Adressa), Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad der Schibsted i større og mindre grad er inne på eiersiden.

Avisene har, inkludert Tønsberg Blad-redaktør Marit Haukom, brukt leserargumentet, det vil si at leserne er i en tidsklemme og trenger et hendigere format. I tillegg skal det ligge kostnadsargumenter til grunn for omleggingen i flere aviser. Men ikke minst frykten for å tape annonseinntekter er en av hovedårsakene for endringene.

Sjefredaktør Gunnar Flikke i Adressa sier til NRK at trenden med tabloid vil innhente de fleste med stort format i løpet av de neste 4-5 årene. Det innebærer at Adressa mulig også kan være blant avisene som vil bli lagt om etter hvert.

Administrerende direktør Bjørn Wisted i MBL tror imidlertid at ikke alle regionavisene kommer til å legge om.

- Jeg tror ikke fullformatet kommer til å forsvinne. Vi har de store, tunge regionavisene igjen. Hvis vi skal trekke tidslinjer fremover, tror vi avisene som vil være igjen i størst grad er tilpasset format, stoffmengde og kvalitet på produktene, sier Wisted til Propaganda.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken