Gå til sidens hovedinnhold

Avlivet hunder mens eier sov

De to hundene var vanskjøttet over lang tid.

(iBergen.no) Nå er den 40 år gamle hundeeieren dømt i Nordhordland tingrett for dyremishandling.

Bodde i septiktank
Mannen overtok de to newfoundland-hundene i mars 2006 og ga dem tilhold i bakhagen sin. Men bare kort tid etter at hundene flyttet inn i hundegården, begynte naboene å bli bekymret.

Etter flere meldinger, besluttet dyrevernsnemnda å gjennomføre en inspeksjon hjemme hos 40-åringen. Der fant de hundene skitne og underernærte i et provisorisk hundehus laget av en gammel septiktank.

Luktet urin og avføring
Nemnda ga pålegg om utbedringer, og ved neste besøk to måneder senere var forholdene noe forbedret. Men da de kom på et tredje besøk høsten 2006 var forholdene igjen utilfredsstillende.

Fra øynene til begge hundene rant det puss, og den ene hunden hadde eksem som hadde utviklet seg til «elefanthud». I tillegg var pelsen til hundene ustelt og luktet av avføring og urin. Inspektørene ga eieren en frist til slutten av året der hundene måtte sendes til veterinær.

Dårlig helse
Men hos dyrlegen dukket 40-åringen aldri opp og nemnda måtte selv hente hundene for å få dem til undersøkelse. Det viste seg da at hundene var i så dårlig forfatning at de hadde kroniske sykdommer som følge av vanskjøtsel.

Konfrontert med hundenes sykdom ga mannen uttrykk for at han ikke hadde råd til veterinærbehandling. Å sende hundene tilbake til 40-åringen var dermed uaktuelt. Nemnda vurderte å omplassere dem, men fant ingen tilfredsstillende løsning. Det siste alternativet var å avlive dem.

Fikk frist på 30 minutter
«Etter dette ble eier kontaktet per telefon med beskjed om at hundene kom til å bli avlivet. Samboeren, som tok telefonen, kunne ikke svare på hans vegne da han sov. Det ble gitt en frist på 30 minutter for NN (hundeeieren, journ. anm.) til å ta til motmæle, men da nemnda ikke hørte noe mer ble hundene avlivet.» gjenfortelles det i dommen mot 40-åringen.

Hundeeieren ble ilagt et forelegg, men nektet å betale. Dermed endte saken i retten, der han fredag ble dømt for dyremishandling.

- Fullstendig neglisjert
«Hundene hadde sykdommer og plager som åpenbart trengte stell, pleie og profesjonelt tilsyn, noe som ble fullstendig neglisjert. (...) At han trodde de hadde det bra er ikke tilstrekkelig. Enhver ansvarsbevisst hundeeier måtte se at forholdene var helt uholdbare.» skriver retten.

Han ble idømt en bot på 15.000 kroner.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot