Gå til sidens hovedinnhold

Skandaleselskap skulle vært slått konkurs

Verstingselskapet B2C Energy, som nå sender ut regninger uten belegg, skulle etter loven vært begjært konkurs.

Nettavisen skrev torsdag om selskapene B2C Energy og Easytel. De sender ut regninger til tidligere kunder og truer med rettslig forfølgelse om regningene ikke betales.

Forbrukerombudet fraråder folk å betale regningene.

Skulle slått seg selv konkurs
Nå viser det seg at strømselskapet B2C Energy skulle vært slått konkurs for lenge siden.

Dette fordi selskapet verken har betalt en bot fra Konkurransetilsynet, eller har betalt tilbake alle de tusen kronene som selskapets tidligere kunder har betalt på forskudd for en tjeneste kundene aldri fikk.

Har du fått regning fra B2C?

Send inn dine historier til Nettavisen.

- Vi vet om folk som betalte inntil 10.000 kroner i forskudd. Når de har prøvd å få tilbake pengene, har de fått til svar fra B2C Energy at det ikke er penger igjen i kassa, forteller prosjektleder i Forbrukerombudet Frode Elton Haug til Nettavisen.

«Selskapet sier det ikke er penger igjen i kassa.»

Frode Elton Haug

Etter loven skulle selskapet derfor selv ha slått seg konkurs, men også kreditorer som Konkurransetilsynet kunne påtatt seg oppgaven.

- Det ville nok blitt en for tøff oppgave for enkeltpersoner. Man må nemlig stille sikkerhet for 40.000 kroner for å begjære noen konkurs, sier Haug.

Siden ingen har vært villige til å begjære B2C Energy konkurs, har selskapet fortsatt å operere under navnet Smart Consult. Dermed må fortvilte forbrukere nok en gang forholde seg til selskapet som er kåret til verstingselskap nummer én av Forbrukerombudet.

Vil rydde selskapet av veien
- Vi skulle gjerne tatt støyten med å slå dem konkurs, men vi har bare pengekrav mot andre selskaper i B2C-sfæren, derfor kan vi ikke gå direkte på B2C Energy. Vi har hørt at Konkurransetilsynet ikke ønsker å bruke tid på å begjære dette selskapet konkurs, selv om de altså har et krav mot dem, forteller Haug.

Han mener det er liten sjanse for tidligere kunder og Konkurransetilsynet til å få tilbake noen penger, men han synes det ville være bra å få ryddet selskapet av veien slik at de ikke kan fortsette å sende ut flere regninger.

Konkurransetilsynet er unnvikende
Hos Konkurransetilsynet er de tilbakeholdne med opplysninger.

- Vi ila B2C Energy en bot på 60.000 kroner i mars, fordi de hadde gitt oss uriktige og ufullstendige opplysninger. Denne hadde betalingsfrist i mai, men er ennå ikke betalt, bekrefter seksjonsleder i Konkurransetilsynet Ingunn Bruvik.

«Strafferammen for ikke å slå eget selskap konkurs er to års fengsel.»

Politiadvokat Ragnvald Brekke

Hun forteller at tilsynet vurderer om de skal iverksette en inndrivelsesprosess, og at hun ikke kan gå inn på videre detaljer siden dette er en sak som fortsatt er til behandling.

Dere kunne ha slått B2C Energy konkurs. Føler dere et ansvar overfor alle de forbrukerne som stadig får regninger og trusler om rettslig forfølgelse fra selskapet?

- Vi forholder oss til konkurranselovens bestemmelser, sier Bruvik.

Heller ikke hos Skatteetaten er det særlig til svar å få. Hvis B2C Energy hadde hatt ubetalte avgifter som for eksempel restskatt, kunne også Skatteetaten slått selskapet konkurs.

- Vi kan ikke kommentere hvilke selskap vi eventuelt skulle ha noen krav mot, opplyser informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten.

Kan straffes med to år fengsel
Det er en bestemmelse i straffeloven som sier at det er straffbart å la være å slå seg selv konkurs hvis man ikke kan betale det man skylder. Men det er liten hjelp å få hos politiet.

- På generelt grunnlag kan jeg si at vi ikke kan slå et selskap konkurs. Vi kan derimot etterforske selskaper etter at de eventuelt er slått konkurs, for å se om det burde slått seg selv konkurs tidligere, sier politiadvokat Ragnvald Brekke ved Majorstua politistasjon til Nettavisen.

Han opplyser at hele ledelsen i selskapet kan komme i et straffansvar for ikke å slå selskapet konkurs. Strafferammen for denne type kriminalitet er to års fengsel.

Nettavisen har etter gjentatte forsøk ikke oppnådd kontakt med leder av B2C Energy, Marius Marthinsen.

Har du opplevd episoder med B2C du vil fortelle om? Kommenter under eller send oss en mail.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar