I Norge har tidligere Molde-spiller Babacar Sarr vært anklaget for voldtekt i tre saker. Én av dem endte med henleggelse i 2020 etter en polititabbe.
I den andre saken er han fortsatt etterlyst internasjonalt etter at han ikke har møtt til ankesaken i Molde, som første gang ble berammet 14. februar 2019.
I den saken ble han i tingretten frikjent for sovevoldtekt i august 2018 på grunn av det strenge beviskravet i straffesaker. Men han ble likevel dømt til å betale erstatning på 150.000 kroner fordi retten mente det var «klar sannsynlighetsovervekt» for at han hadde begått sovevoldtekt mot kvinnen.
Les også: Ole Gunnar Solskjær om voldtektstiltalt Molde-spiller: - Vi har valgt å stole på spilleren
Dro til land uten utleveringsavtale
Politiet og den fornærmede Molde-kvinnen venter fortsatt forgjeves på at Sarr skal bli utlevert til Norge slik at ankesaken kan gjennomføres. Kripos tror han befinner seg i hjemlandet Senegal, som ikke har utleveringsavtale med Norge.
Sarr forlot Molde for å bli proffspiller FK Jenisej Krasnojarsk i Russland, et land som ikke har utleveringsavtale med Norge. Overgangen ble bekreftet tolv dager før ankesaken.
Deretter gikk han til Damac i Saudi-Arabia, et annet land som ikke har utleveringsavtale med Norge.
Elden: – Det som kan gå feil har gått feil
I den tredje voldtektssaken mener den fornærmede kvinnen seg utsatt for overgrep i 2014. Nettavisen får opplyst at hun anmeldte forholdet i juni 2018, og hun ble også avhørt av politiet.
Les også: Babacar Sarr anklages for to voldtekter av samme kvinne på samme natt
I november 2018 ble saken besluttet henlagt av politiet, men Ellen Cathrine Greve ved Hordaland og Sogn og Fjordane statsadvokatembeter beordret omgjøring av henleggelsen i februar 2019.
Sarr har nektet straffskyld for alle anklagene og har ment at det har vært snakk om frivillig samleie.
Etter det Nettavisen får opplyst er den fornærmede kvinnen i denne saken død. Kvinnen i 30-årene, som var bosatt i Oslo, ble erklært død 15. juni i år.
Det skal ikke være snakk om mistenkelig dødsfall og dødsfallet har ingenting med straffesaken å gjøre. Dødsfallet skal ha hatt naturlige årsaker. Etter at Nettavisen informerte politiet om dødsfallet sjekket de opp i forholdet og bekrefter nå at de har innhentet samme opplysninger.
Se video: Ole Gunnar Solskjær tar Babacar Sarr i forsvar
Kvinnen har i straffesaken brukt stjerneadvokaten John Christian Elden som bistandsadvokat. Han er tydelig irritert på manglende fremdrift fra politiets side i saken og antyder sterkt at saken blir henlagt.
– Kravet til kontradiksjon i strafferetten, at forsvarer på et stadium av saken får anledning til å stille spørsmål til fornærmede, er en grunnleggende menneskerettighet. Å gjennomføre en straffesak uten offerets forklaring er nesten umulig, sier stjerneadvokaten til Nettavisen.
– Det som kan gå feil har gått feil i denne saken.
Sarrs forsvarer, stjerneadvokaten Mette Yvonne Larsen, ønsker ikke å kommentere saken.
Forlot Norge kort tid før ankesak
Selv om politiet har gjort avhør av kvinnen er det ikke gjennomført såkalt bevisopptak i saken. Enkelt forklart et dette et rettsmøte hvor en dommer, bistandsadvokaten, politiadvokaten og forsvarer får anledning til å stille spørsmål til et vitne eller fornærmede i en sak.
Det viktigste i en slik sammenheng er at forsvarer får stilt sine spørsmål og at kontradiksjonsprinsippet blir ivaretatt.
Elden sier han sist hadde kontakt med den avdøde kvinnen i vår.
– Hun har vært opptatt av fremdrift i saken og når den skulle gå for retten. Hun skjønte ikke hvorfor ingenting skjedde fra politiets side. Selv om Sarr ikke var i Norge kunne saken vært ferdig etterforsket. Han har uansett ingen forklaringsplikt. Når han selv velger å være borte i stedet for å forklare seg kan man ikke vente videre på det før han også ble siktet og etterlyst i hennes sak, sier Elden.
Les også: Solskjær hadde tillit til Sarr: Fornærmet kvinne gråt da hun fortalte om at Babacar Sarr var kaptein
Elden mener også at Sarr aldri burde fått tillatelse til å forlate Norge da han gikk fra Molde til russiske FK Jenisej Krasnojarsk. På dette tidspunktet var ankesaken i Frostating lagmannsrett i Molde tolv dager unna.
– Sarr burde aldri fått tillatelse til å forlate Norge som mistenkt og tiltalt for samlet tre voldtekter. Da hadde alle sakene mot han vært avgjort nå, i stedet for at de faller fra hverandre en etter en som følge av tidsforløpet og påtalefeil.
Politiet: Usikkert hva som skjer
Politiet i Florø, som har etterforsket saken, bekrefter at det ikke er gjennomført noe bevisopptak i saken.
– Når det gjelder hvilken betydning dødsfallet har for denne saken er dette usikkert ennå. Det er statsadvokaten som fatter endelig beslutning og hun er på ferie. Men jeg skal gjøre en vurdering ved en senere anledning. Det som gjenstod i saken var å gjennomføre et avhør av Sarr, sier politiadvokat Sissel Kleiven til Nettavisen.
Les også: KOMMENTAR: Molde må tåle voldtektskritikk
Hun forteller også at det er gjort lydopptak av avhøret med den nå avdøde kvinnen.
Statsadvokat Greve bekrefter at hun er på ferie og sier til Nettavisen at hun ikke har mulighet for å gjøre en vurdering av saken nå.
Elden er mildt sagt lite fornøyd med politiets innsats.
– Jeg har de siste årene stadig mast på fremdrift, avhør og etterlysning, men blir møtt med stillstand. Det er i alle fall i dag svært uheldig. For å si det svært diplomatisk, politiets arbeid i denne saken har gått svært tregt.
I tillegg til de tre voldtektssakene i Norge har Sarr blitt anmeldt for en voldtekt i Sverige i november 2015, da han var Sogndal-spiller. Den saken ble henlagt.