Gå til sidens hovedinnhold

Stress kan gi babyen astma

Gravide kvinner som lider av stress har større risiko for at barnet får astma.

(SIDE2): Mors følelser kan spille en rolle i fosterets utvikling.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Gravide kvinner som lider av stress kan få barn med astma, hevder ny forskning.

Forskerne som jobbet med rundt 6000 familier i Bristol fant ut at mødre som var engstelige hadde 60 prosent høyere risiko for å få barn som kan utvikle tilstanden.

Funnene viste også at 16 prosent av astmatiske barn har mødre som hadde rapportert om alvorlig angst da de var gravide. Det melder BBC News, onsdag.

Naturlig reaksjon på stress
- Kanskje den naturlige reaksjonen på stress som i seg selv produserer masse hormoner i kroppe, har en innflytelse på utviklingen av barnet og dets immunsystem, som man se resultater av mye senere, mente Professor John Henderson.

Andre nøkkelresultater fra prosjektet innebærer at venstrehendte barn ikke gjør det like godt som høyrehendte i tester og at kvinner som spiser fet fisk når de går gravide får barn med bedre visuell utvikling.

Kan være arvelig
I Norge forekommer astma hos ca. 10 -12 % av norske barn og unge, og ca. 8 prosent hos voksne. Astma kan være arvelig og forekommer ofte sammen med eksem og allergi. Ikke-arvelig astma kan skyldes ettervirkning av luftveisinfeksjoner, luftforurensning og tobakksrøyk hos mennesker med predisposisjon for utvikling av astma, kan vi lese på Norges Astma- og allergiforbunds sider.

Hva skjer?
Ved astma skjer flere ting: krampe i muskulaturen rundt luftveiene, hevelse i slimhinnene som gjør luftveiene trangere og opphopning av seigt slim. Disse tingene er reversible, slik at gode og dårlige perioder kan avløse hverandre.

Kommentarer til denne saken