(SIDE2): Tina Dingsøyr Vik (26) ble kalt den nye stjernekokken av Eyvind Hellstrøm under det siste måltidet på Bagatelle denne uken. Side2s kilde som var til stede, forsto med en gang at her har vi med en ny mesterkokk å gjøre.

- Han oppfordret vår generasjon til å følge opp. Han sa noe om at dette er ikke slutten, men begynnelsen. Jeg oppfattet dette som en generell greie. Han skrøt av oss som har jobbet der, og nevnte meg spesielt med navn, og det føles jo som en ære. Men jeg ble virkelig satt ut, sier Tina beskjedent til Side2.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden nå!

Drømmer om Regis Marcon
Tina jobber i dag sammen med kjæresten og kokken Øyvind på Huset på Svalbard. Det har hun gjort siden februar i år. Men til sommeren har hun andre planer.

- Vi slutter begge to i juni, og målet da er å reise rundt å jobbe på forskjellige stjernerestauranter i hele verden. Vi jobber noen måneder på hvert sted uten lønn som en slags utplassering, men med gratis kost og losji. Slik vil vi forflytte oss fra sted til sted, og lære masse av verdens beste kokker og restauranter. Det er en veldig effektiv lærling. Men det betyr også knallhard jobbing, gjerne fra 6-7 om morgenen til langt på natt. Her må du bare ta et valg på forhånd om at det er dette du vil en stund.

Hvilken restaurant vil du helst til?

- Jeg husker ikke hvilken by det er i, men restauranten heter Regis Marcon, har tre stjerner, og ligger i en liten landsby i fjellet i Frankrike. Restaurantsjefen går selv og plukker soppen i skogen, og det er akkurat slikt jeg elsker å gjøre.

Kjent for fisk og sjømat
Hun er vokst opp rett ved sjøen i Arendal. Det er kanskje derfra hun har fått den store trangen til å plukke råvarene selv, og det er kanskje heller ikke så rart at hun derfor nevner fisk og skalldyrmat til sin spesialitet.

- I sommer plukket jeg og kjæresten min mange strandkrabber, så lagde vi strandkrabbesuppe. Det er kjempegodt. Hjemme i Arendal fanger vi østers og blåskjell, og spiser mye sjømat. Ellers har vi laget purre av brennesle og har de i pastaputer. Men det er også deilig å komme hjem til mors raspeballer.

Artikkelen fortsetter under bildet

Er det like stas for deg som for andre å komme hjem til mors hjemmelagede mat, eller er det mest stas for henne å ha kokken hjemme i huset igjen?

Tina smiler, og forklarer at hun og mor er like glad for hverandres mat.

- Jeg gleder meg veldig til mors mat, men hun gleder seg også veldig til jeg kommer hjem og hjelper til på kjøkkenet. Ingen kan lage raspeballer som mamma, men julemiddagen lager vi sammen.

Da hun var liten var det lite godteri i huset. Derimot fikk barna gjerne være med på å lage alle julens godsaker på kjøkkenet med mamma.

- Vi fikk nesten ikke godteri, men fikk lov til å lage godteri selv. Vi lagde ofte karameller.

Vil du råde andre til å lage mer mat og godteri selv?

- Ja, jeg synes alle bør være flinkere til å lage mat selv. Det tar kanskje bare en halvtime ekstra hver dag. Ikke spis så mye ferdigmat. Noe kan jo være godt selvfølgelig, men selv spiser jeg aldri ketchup eller Grandiosa. Det er jo fordi jeg ikke liker det da. Jeg likte det da jeg var liten. Da likte jeg ikke tomater, men nå elsker jeg det. Man vokser fra seg mange smaker gjennom livet. Men jeg er opptatt av at vi skal spise mer hjemmelaget mat.

Lager du ordentlig mat hjemme også?

- Ja, det gjør jeg. Jeg elsker for eksempel Betasuppe.

- Hellstrøm er saklig og autoritær
Tina har jobbet sammen med Eyvind Hellstrøm i fem år på Bagatelle i Oslo. Der var hun soussjef og Hellstrøms assistent. Hun tar derfor Bagatelle-konflikten tungt.

- Jeg synes det er veldig trist at Hellstrøm slutter på Bagatelle. Dette er den eneste restauranten med to stjerner i Norge. Det er kjempetrist for restauranten. Men vi må takle situasjonen, og Hellstrøm setter seg heldigvis ikke ned. Han er 62 år nå, og vil bare jobbe mer.

Bagatelle er den eneste norske restauranten som har to stjerner i den høyt ansette Michelin-guiden.

Blir Eyvind riktig fremstilt i «Hellstrøm rydder opp»?

- Ja, det synes jeg. Han er veldig saklig og autoritær. Det kan virke litt strengt på TV, men han har en klar tone så vi skjønner alvoret av for eksempel de feilene vi gjør. Og feil skjer i alle yrker. Men jeg har aldri hatt problemer med å jobbe sammen med ham.

Er du selv en streng sjef?

- Da jeg var soussjef på Bagatelle følte jeg veldig ansvar for stillingen min. Jeg hadde ansvar for alle bestillingene og var med på å sette menyen. Lista ligger høyt opp, og alt hvilte på mine skuldre. Det er klart at jeg måtte gjøre det bra.

Hun tar en slurk av kaffen, og påpeker at det er deilig å få en ordentlig kaffe latte i hovedstaden.

Så fortsetter hun:

- Jeg har en sterk ansvarsfølelse, og det kan gjøre meg både redd og nervøs når det oppstår situasjoner. Da blir også tålmodigheten mindre. Så ja, jeg har hatt mine «ups and downs» på kjøkkenet.

Hellstrøm har signert enda en sesong med «Hellstrøm rydder opp». Men ville Tina takket ja til et lignende program?

- Det er jo kjempegøy med TV, og jeg har assistert Hellstrøm i en av sesongene. Det hadde vært kjempegøy å få et lignende oppdrag selv, men jeg ville vært nervøs. TV og internett er veldig stort i dag. Hallo, vi er i 2010, så det blir så dumt når noen kritiserer de som stiller opp i slike programmer, og mener at de selger seg selv, mener hun.

Hvordan er det å jobbe i et mannsdominert yrke?

- Det er mer akseptert å være kvinne i dette yrket i dag enn før. Men hvis du som kvinne gir beskjeder, kan du merke at mennene svarer litt mer imot kvinnene enn det de for eksempel ville gjort mot en mann. Men for meg spiller det ingen rolle. Jeg tar ikke skitt på et kjøkken, hvis ikke jeg har fortjent det.

Har du et siste tips til alle de som vil bli flinkere på kjøkkenet?

- Kjøp deg en kokebok! Og gjerne den nye til Hellstrøm, flirer hun.