Glem John Fredriksens julebord eller Petter Stordalens kjendisfester. Årets trangeste restauranthappening var den siste kvelden på Bagatelle.

Se hva de spiste: Hellstrøms siste meny

En håndplukket gjeng av mat- og vinkjennere slapp inn da Hellstrøm skulle spise seg og gjestene ut av spiskammeret på Michelin-stjerne-restauranten.

- Dette er ikke slutten, det er begynnelsen på fortsettelsen. Jeg skal holde på i 20 år til, så skal jeg slippe til de unge, var det siste Hellstrøm sa før de første (!) gjestene forlot lokalet ved 03.30-tiden natt til i dag.

Trøffelhelten
Bagatelle-kokkens siste natt bød på en meny på 11 retter til 1.580 kroner. Som en av gjestene sa det: - Dette blir dekadent. Heldigvis...

Her er menyens 11 retter fra Ganefrydere til Dessert «Finale» Kanako: Hellstrøms siste meny

Blant høydepunktene salmalaks, kamskjell, trøffelsuppe og hjortesadel.

Hellstrøm valgte et navn på menyen som henspiller på nattverdenen; Grand meny Black supper.

Vemodig etegilde
Dette var kvelden hvor ingen kunne betale seg inn, dette var kvelden uten Bagatelles hovedeier og Hellstrøms hovedfiende, Christen Sveaas. Og dette var kvelden hvor Eivind Hellstrøm og hans folk boltret seg med norske råvarer og sjømat for en utvalgt forsamling med vinekspert Christopher Mostue i spissen.

Det begynte med champagne og fortsatte med Chassagne Montrachet - «lekkert», ifølge vår hjemmelsmann.

Salma ved reisens slutt
Rapportene vi fikk fra innsiden var om en nærmest sakral stemning fra starten, med tilløp til jubel da Bagatelle-klassikeren Kinesisk krabbe kom på bordet.

Finanskjendisene glimret med sitt fravær, kvelden tilhørte Hellstrøms nærmeste krets og tidligere kolleger av stjernekokken. Derfor var det også en vemodig stemning da de ansatte skjenket opp de siste glassene sent på natt.

- Jeg får nesten en følelse av Titanic, var en av stemningsrapportene, men så var det også salma ved reisens slutt.

Hva nå, Hellstrøm?
Mesteren selv holdt kortene tett til brystet. Han lot det sive ut at det nok var lenge til han begynte med restaurant igjen, før han i neste omgang varslet 20 nye år i bransjen.

Underveis i måltiden avslørte Bagatelle-kokken også hvem som blir hans etterfølger som norsk stjernekokk.

Hun var på huset, og Side2 kommer tilbake med navnet senere...

Gårsdagen var nemlig Eyvind Hellstrøms!

.