Gå til sidens hovedinnhold

Bakkenettet kan redde lokal-tv

Når bakkenettet er oppe og står vil lokal-TV spare titalls millioner årlig.

Det analoge tv-nettet er en dyr affære for landets 23 lokal-TV stasjoner. Per i dag koster det stasjonene mellom 15 og 20 millioner kroner i året å få tv-signalene ut i dekningsområdene.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Kostnadsfall
Per 2006 var det kun fire av de i alt 23 lokal-TV stasjonene som tjente mer penger enn de brukte. Med nærmest gratis distribusjon i det digitale bakkenettet vil det kunne bety at tallene på bunnlinjen går fra å være røde til svarte.

- Ja, det tror jeg. Vi har sett på lokal-tv de siste årene at kostnadene har steget, men samtidig har inntektene også har gjort det. Når stasjonene etter hvert kommer seg på plass i sine respektive mediehus tror jeg kostnadene vil flate ut, og da er det muligheter for positive tall. Jeg ser veldig positivt på dette, sier generalsekretær i Norsk Forbund for Lokal-tv, Halvor Borse, til NA24 Propaganda.

Lokalstasjonene må fortsatt ha noen sendere for å få videreformidlet signalene sine til bakkenettet og kabeloperatørene.

Millionbesparelser
Likevel vil omleggingen være gull for stasjoner som TVSunnmøre. Lokal-tv stasjonen i Ålesund har per i dag 17 sendere for å få signalet sitt ut til seerne i sitt dekningsområdet. Slikt koster millioner.

- Det er riktig at TVSunnmøre har høye distribusjonskostnader, uten at jeg vil gå i detaljer på det. Så omleggingen vil bli en lettelse for budsjettene. Spørsmålet er jo hvor mange seere som vil knytte seg til bakkenettet. Men det er jo klart at det vil bli en reduksjon på kostnadssiden, og da må i tillegg vi klare å øke inntektene, forklarer daglig leder i TVSunnmøre, Svein Junge, til NA24 Propaganda.

I fjor hadde TVSunnmøre ett underskudd på 600.000 kroner, men styrer mot overskudd i år.

- Så langt ligger vi an til et underskudd, men i den siste tiden har vi hatt positive resultater. Vi har gjort endringer på blant annet salgssiden som har gjort at vi i juni hadde et overskudd på 150.000 kroner.

Redningen?
Når det analoge nettet slukkes i Møre og Romsdal vil TVSunnmøre ha over én million kroner ekstra å rutte med på grunn av distribusjonsbesparelsene.

- Blir bakkenettet redningen til lokal-TV?

- Det er klart at hvis vi greier å opprettholde seerandelene vi har i dag, vil bakkenettet kunne bli det på et vis, sier Junge.

Halvor Borse i forbundet tror at bakkenettet, sammen med at avisene som eier lokal-TV i enkelte områder konsoliderer driften mellom mediekanalene vil bidra til en snuoperasjon.

- 2006 var et dårlig år og det er få stasjoner som går med overskudd. Mange av disse har styrt med budsjettunderskudd på grunn av konsolidering med mediehusene og satsing på ny teknologi. Det er ikke overraskende underskudd, og situasjonen vil nok endres når dette er på plass, sier Borse.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren