(SIDE2): Vi er ikke er skapt for å leve i en bakteriefri verden, og mange av bakteriene der ute er med på å bygge opp immunsystemet vårt.

Influensasesongen er likevel over oss og mange vil nok unngå å bli smittet.

Det skjer nemlig lettere enn du tror.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

På offentlige steder
På dørhåndtak er det så mange bakterier at bare tanken kan gjøre deg direkte kvalm, men de fleste av disse er helt ufarlige. Hendene dine er likevel effektive bakteriebærere, og det skal ikke så mye til å overføre bakteriene herfra til munnen eller nesa – der de kan komme inn i kroppen og gjøre deg syk.

Trappeoppganger og andre steder der folk ferdes er naturligvis andre steder der du plukker opp bakterier. Faktisk har rekkverk flere bakterier du kan bli syk av enn offentlige toaletter. Dessuten er det mer sannsynlig at du tar i mot disse med hendene enn med rumpa.

I matbutikken er det god grobunn for organismer, og bakterier overføres via matvarer. Her er det som regel også jevn gjennomstrømming av mennesker, som tar på både produkter og handlevogner.

Minibanker og kaffemaskinen på kontoret er typiske steder du blir utsatt for bakterier. Dette er området folk tar på i veldig korte perioder, og mange forskjellige mennesker har trykket på knappene før du gjør det. Det samme gjelder fjernkontroller på hotellrom og lignende. Et tips kan være å unngå å ta seg i ansiktet etter å ha brukt disse maskinene. Ellers er det fornuftig å vaske hendene relativt ofte, på generell basis.

Hjemme hos deg selv
Kjøkkenet er bakterienes favorittrom, og de trives spesielt godt i kjøkkenvasken. Vi sprer bakterier fra matvarer som rått kjøtt og egg til andre overflater. Et tips er å være ekstra nøye med håndvasken etter å ha tatt på slike produkter, og å skrubbe vasken med eddik.

Tastaturet blir ofte fremstilt som verstingen i saker som omhandler bakterier, og ikke uten grunn. Få tenker over å vaske hendene før de bruker et tastatur. Men det kan være lurt å vaske seg etterpå, eventuelt bruke desinfeksjonsmiddel en gang iblant.

Barn må nødvendigvis utsettes for bakterier for å bli sterkere, men hvis du vil unngå sykt barn i førjulstida kan det være lurt å følge med på hva de leker med. Leketøy går fra unge til unge uten å vaskes, og er derfor smekkfullt av bakterier.

På spinningsykkelen?
Det er kanskje ikke så overraskende at en bygning fullt av syke mennesker også inneholder en hel del bakterier, men sykehus er virkelig stedet å plukke dem opp. Pass på at legen og sykepleieren vasker hendene før du hilser på dem, selv om du bare er på besøk.

På treningssenteret, der man tilbringer tid for å gjøre seg sterkere, har massevis av steder der bakterier som kan gjøre deg svakere også liker seg. Apparater, ribbevegger, benken i garderoben er steder mange er borti. I tillegg er man omgitt av folk og kan derfor bli smittet av direkte kroppskontakt og nysing.

Generelt er treningssentre typiske steder der magevirus og andre ulumskheter lett sprer seg, så her kan det være lurt å være renslig.

(Kilde: Ivillage).