Gå til sidens hovedinnhold

5 ting vi gjør for å unngå bakterier som er helt bortkastet

Setter du deg rett på doskåla?

(SIDE2): Bakterier finnes overalt og som regel er de helt ufarlige. Det finnes likevel en del ting man aldri bør dele med andre hvis man ønsker å ivareta god personlig hygiene.

LES OGSÅ: Dette er de mest møkkete stedene på flyet

Mange av oss har egne rutiner vi tror begrenser bakteriespredningen, men hjelper det egentlig? Ifølge Philip Tierno, professor i mikrobiologi og patologi ved NYU School of Medicine, er det i alle fall fem ting vi gjør som er helt bortkastet, skriver Women's Health Mag.

1. Å spyle ned do med foten/albuen

Bortkastet, mener Tierno. Med mindre du også greier å åpne og låse dodøren med foten?

Tierno anbefaler i stedet å vaske hendene godt med såpe og varmt vann, for så å skyve dodøren åpen.

2. Å holde pusten mens andre nyser

Med mindre du greier å holde pusten veldig lenge, så er også dette bortkastet, mener eksperten. Smittedråpene henger nemlig igjen i luften i en stund.

Du kan naturligvis holde pusten, for så å løpe raskt i motsatt retning. Da unngår du kanskje smittedråpene, dog det vil nok se noe spesielt ut i åpent kontorlandskap.

3. Å gni av tuten fra ei brusflaske du deler med andre

Vi vet allerede at plastflasker er bakteriebomber, så du utfordrer nok skjebnen ved å dele den med noen andre. Det er heller ikke noe bevis på at det hjelper å gni av tuten, sier Tierno.

Så hva gjør du hvis noen spør om å få en slurk av brusen din? Tja, kanskje man kan tillate seg en hvit løgn om at man nettopp har vært forkjølet?

4. Å ha på hansker i minibanken

I første omgang fungerer dette trikset fint. Bakteriene fra minibanken setter seg i hanskene dine. Men så snart du bruker hendene til å dra av deg hanskene, er du like langt.

5. Å stå i knebøyposisjon over doskåla

Noen ganger frister det svært lite å sette seg ned på doskåla på offentlige toalett, og da er det mange jenter som velger å stå over doskåla for å tisse.

Tierno beroliger oss med at det å sitte på doskåla er helt ufarlig. Toalettseter viderebringer verken sykdommer eller bakterier, og man kan ikke få kjønnssykdommer av å sitte på doskåla.

Legger du papir på doskåla? Da bør du lese dette.

Disse hovedreglene bør du derimot leve etter

Så hvordan kan man unngå bakterier? Svaret er enkelt: Du kan ikke det. Og ikke skal du det heller, bakterier bidrar nemlig til å bygge opp et naturlig immunforsvar.

Men for å holde deg frisk bør du vaske hendene godt, bruke håndsprit, holde hendene vekk fra ansiktet, og da spesielt øyne, nese og munn, og unngå forkjølte mennesker.

LES OGSÅ: 7 ting du bør vaske hver eneste dag

OG: Kjøkkenkluten din kan være en bakteriebombe

Kommentarer til denne saken