Gå til sidens hovedinnhold

Fikk dødelig bakterie på populært studiested

Pål (27) og Maiken (25) ble smittet av en dødelig bakterie på Bali, men ble reddet av vaksinen. Dette må du huske i utlandet:

(YEYE): Skal du til sørlige strøk, er det ikke bare solkrem som kan redde skinnet ditt. Vaksiner kan være avgjørende om du blir smittet av bakterier eller virus.

- Antagelig var det noen som ikke har vaska seg på hendene etter de har vært på do, og så laget mat til oss, forteller Maiken Marie Jordal (25) til Yeye.

Ex.Phil på Bali
Sammen med Pål Fosse (27) studerte hun Ex. Phil. på paradisøya Bali da de begge ble smittet av Tyfoidfeber, eller «nervefeber», en sykdom forårsaket av bakterien Salmonella typhi. Sykdommen har dødelig utfall i 10 til 30 prosent av tilfellene.

Dette er den eneste Salmonella-bakterien det finnes vaksine mot - og den hadde studentene heldigvis tatt.

Dyrt, men viktig
- Vi gikk på helsestasjonen og vaksinerte oss, som er vanlig hvis man skal oppholde seg lenge i Asia. Hva du må ta spørs litt på hvor du skal, men det kan fort koste noen tusen. Vi fikk hvertfall valuta for pengene, sier hun lettet.

De fleste ungdommer som skal ut og reise, tar ikke med penger til vaksine med i beregningen når de sparer.

Skal du ut og reise? Sjekk om du bør vaksinere deg!

Lå rett ut
Pål og Maiken lå med høy feber, og andre influensalignende symptomer. I tillegg fikk de lave leververdier, og var slappe i mange uker etter feberen gikk over. De hadde kun en mild variant.

- Heldigvis gikk det greit, men det var ikke akkurat noen hyggelig opplevelse.

Pass på dette

  • Vask hendene nøye og ofte, spesielt etter håndhilsing. Det beste er å ta med seg desinfiserende våtservietter. Husk å rense under neglene, der basillene trives best.
  • Spis bare på steder der du tror man har vasket hendene, eller der det ser ut som det ikke er altfor lenge siden de gjorde det.
  • Unngå å drikke vann fra stillestående kilder og kilder det bades i
  • Ikke bad unødig i vann som ser skittent ut og som deles med både mennesker og dyr

(Kilder: Wikipedia)

For siste nytt fra Yeye: Gå til forsiden her!

Kommentarer til denne saken