Årsaken til at Riksadvokat Jørn Maurud kunne slå fast at påtalemyndigheten er helt sikker på at Viggo Kristiansen ikke var med på drapene i Baneheia, er at saken ble vedtatt gjenopptatt av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker i 2021.

Les mer: Bekreftet: Riksadvokaten vil frifinne Viggo Kristiansen

Flertallet i komiteen var på knappe tre stemmer mot to. Det ville ikke skjedd om én av kommisjonens medlemmer ikke måtte erstattes i siste liten, grunnet inhabilitet, mener Sigurd Klomsæt, Kristiansens tidligere forsvarer.

– Hvorfor ble det 3-2 den veien? Jo, fordi jeg sa til Viggo Kristiansen i 2010 at dette nytter ikke. Vi saksøker kommisjonen, sa Klomsæt under Nettavisens direktesending i anledning Riksadvokatens innstilling i saken fredag.

Sjef for regjeringsadvokatene, Sven Ole Fagernes, prosederte denne saken for staten da den var oppe for Høyesterett i 2012.

Les også: Viggo Kristiansens tidligere forsvarer har anmeldt Agder politidistrikt

Som nestleder i gjenopptakelseskommisjonen var Fagernes dermed inhabil da Kristiansen i 2017 søkte om gjenopptakelse i for sjette gang. Kommisjonen startet arbeidet i desember 2019 og konkluderte sommeren 2021 med at saken måtte tas opp på nytt.

– Regjeringsadvokat Fagernes var nestleder i kommisjonen. Som følge av det søksmålet, måtte han vike sete i avstemning av denne saken, forteller Klomsæt.

– Inn kom advokat Arne Gunnar Aas, som var med på flertallet. Altså, uten det søksmålet og uten inhabiliteten til Fagernes, ville vedtaket åpenbart, for meg, blitt 3-2, men avslag. Dette er alvor, sier Klomsæt.

Klomsæt er med andre ord overbevist om at Fagernes, som prosederte en sak mot Kristiansen som regjeringsadvokat, ikke ville stemt for gjenopptakelse.