Bank Norwegian-kunde Per Helge Slyngstad er oppgitt. For et par måneder siden bestilte han kredittkort via nettbanken.
Det varte og rakk før han fikk noe kort i posten. Han ringte og etterlyste kortet og fikk da beskjed om at det ofte tok litt tid.
Litt etter fikk han en telefon fra Norwegian hvor de ønsket han velkommen som kunde.
- Jeg svarte da at kortet ikke var mottatt og at jeg dermed ikke kom under kategorien kunde enda. Svaret var igjen at det ofte tok litt tid, sier Slyngstad.
Brukt friskt
Én uke senere ringer han igjen og etterlyser kortet. Da får han den sjokkerende beskjeden at kortet allerede er tatt i bruk. Og det var brukt friskt. I løpet av to dager har noen belastet kortet mer enn 18.000 kroner, de fleste uttakene skjedde ved butikker på Svinesund.
Og nå har regningene begynt å dette inn i Per Helges postkasse.
Han har flere ganger vært i kontakt med Posten og Bank Norwegian for å finne ut hva som kan ha skjedd.
- Postkassen er ikke brutt opp og døren inn til oppgangen er alltid låst, sier Per Helge og er rimelig sikker på at noen må ha stjålet kortet underveis.
Hvem har bevisbyrden?
Etter å ha anmeldt saken til politiet og fylt ut bankens reklamasjonsskjema venter han i spenning på hva som skjer videre.
- Jeg er bekymret for hvilke rettigheter jeg har som kunde. Er det jeg som må bevise at kortet aldri har nådd frem? spør han.
Både Posten og Bank Norwegian har gått gjennom saken til Slyngstad.
- På generelt grunnlag vil jeg si at kunder har et svært godt vern i denne typen saken, og at jeg i min tid i bransjen ikke kan erindre at noen har klaget på utfallet av en slik sak, sier produktsjef Fredrik Mundal i Bank Norwegian til NA24.
Vil bli holdt skadesløs
Han understreker at Slyngstad ikke vil bli holdt ansvarlig for misbruket.
- Kunder blir holdt skadesløs i denne typer saker. Det er banken som bærer risikoen dersom et kort blir borte, sier Mundal.
- Hva kan ha skjedd?
- Vi kommenterer nødig detaljer i saker som denne da vi risikerer å gjøre jobben lettere for potensielle svindlere, sier produktsjefen.
Bruk kredittkort
Han mener Slyngstad var heldig som opplevde at det var et kredittkort som forsvant, og ikke et bankkort.
Det som er positivt sett fra en kundes perspektiv i denne saken, er at det er et kredittkort som ble misbrukt, ikke et vanlig bankkort. Selv om det gjerne tar litt tid fra en kunde oppdager at han/hun er utsatt for misbrukt, og til vi får fjernet de urettmessige transaksjonene, har kunden hele tiden blitt holdt skadesløs. Dersom dette hadde skjedd med et bankkort, ville kunden opplevd en periode hvor han/hun ikke ville hatt tilgang på sine egne penger, sier Mundal.
Han oppfordrer derfor kunder å ha så lite penger som mulig disponibelt på vanlige bankkort, og heller bruke kredittkort til all kortbruk.
Hjelper ikke med rekommandert
- Kan dere unngå denne type forsvinninger ved å sende kort rekommandert?
- Postsendinger forsvinner. Også rekommanderte. Hvor de forsvinner, er ikke alltid godt å si, men helt frem til BankID signering ble utbredt, sendte man stort sett alltid nye kort rekommandert. Også da var det et betydelig antall ”borte i posten” saker, sier Mundal.
Også Posten har gått gjennom saken til Slyngstad.
- Vi har forhørt oss både med budet og distribusjonsavdelingen. Dette dreier seg om en uregistrert sending og det er derfor begrenset i hvilken grad vi kan følge forsendelsen. Det vi kan si er at kortet med aller største sannsynlighet er delt ut. Dessverre er det ikke et ukjent fenomen at ting forsvinner fra postkasser, sier informasjonssjef i Posten Pål Jakobsen til NA24.
Han anser Postens oppdrag som avsluttet og henviser til Politiets behandling av Slyngstads anmeldelse.
Saken henlagt
Per Helge Slyngstad fikk torsdag melding fra politiet om at saken er henlagt. Han er derfor ekstra glad over Mundals forsikringer om at han vil bli holdt skadesløs.
Men helt trygg føler han seg ikke. For torsdag kveld tikket følgende sms-melding inn på mobilen hans:
"Vedr ditt kredittkort kan vi ikke se å ha mottatt innbetaling på kr 563,85 til forfall 15.11. mvh Bank Norwegian."