Gå til sidens hovedinnhold

DnB Nor i Europatoppen

Topper liste over solide storbanker i Europa.

DnB Nor er blant de europeiske storbankene som ligger best an når det gjelder kapitaldekning etter de nye bankreglene som det ble oppnådd enighet om i helgen, de såkalte Basel III-reglene.

Det er konklusjonen i en analyse utført av analytiker Andrew Lim i Matrix Corporate Capital i London ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News.

Bankene som nevnes er DnB Nor, Svenska Handelsbanken og Nordea.

Dette gjør at disse bankene også er best i stand til å betale utbytte til aksjonærene i årene fremover.

På de dårligste plassene plasserer Lim de italienske bankene UniCredit og Intesa Sanpaolo.

De nye reglene øker kravene til hvor stor kapital bankene må ha som buffer mot dårlige tider og tap.

De nye minstekravene skal gjelde fra 1. januar 2013 med ulike overgangsordninger som innebærer at de vil ha full effekt 1. januar 2019. Banker som har dårligere soliditet vil dermed måtte holde igjen på utbyttebetaling til aksjonærene i denne perioden for å bygge opp reservene.

Aksjer stiger
En del hadde trolig ventet strengere regler enn dem som kom i helgen, og europeiske bankaksjer stiger generelt på børsen mandag.

I Oslo er DnB Nor opp 3 prosent til 77,80 kroner. Da finanskrisen var på den mest paniske høsten 2008, falt aksjen under 15 kroner. Da gikk regjeringen inn med tiltak for å stabilisere norske banker, og mange har hevdet at disse var skreddersydd for DnB Nor.

Aksjen har med andre ord steget 450 prosent siden da. På det høyeste var aksjen nesten oppe i 90 kroner tidlig i 2007.

- Begrenset betydning
Finanstilsynet skriver i en pressemelding mandag at de nye kravene vil ha begrenset betydning for norske banker.

- Norske regler har alltid stilt strenge krav til kvaliteten for egenkapitalen, og derfor vil de nye reglene ikke medføre vesentlige utfordringer for norske banker, sier finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo i en pressemelding.

Kommentarer til denne saken